Foto Sarah Wagemans

Hart Boven Hard organiseert warm verzet tegen Vlaams Belang

Gisteren betoogden zo'n veertigtal Vlaams Belangers aan de Moslim Expo op het Antwerpse Kiel. Tijdens de actie zorgde Hart Boven Hard voor een tegenoffensief. Vrijwilligers van de organisatie organiseerden een hartelijk welkom voor de bezoekers van de beurs.

zondag 3 mei 2015 13:00
Spread the love

De Moslim Expo is een beurs voor moslims en niet-moslims die de leefwereld van moslims op een originele manier in kaart brengt. Bezoekers kunnen er terecht voor workshops en panelgesprekken, maar kunnen even goed het hart ophalen aan mode, lifestyle, innovatie en kunst. Hoewel de beurs geen politieke insteek heeft, onderstrepen de organisatoren het belang van dialoog en begrip tussen moslims en niet-moslims.  

Dat is echter buiten het Vlaams Belang gerekend. Aanvankelijk kreeg Pegida toestemming van de burgemeester om op zaterdag 2 mei aan de overkant van de ingang van Antwerp Expo (waar de beurs plaatsvindt) te betogen. Pegida gaf de fakkel echter door aan het Vlaams Belang. Aangezien de Moslim Expo inspeelt op positiviteit en gezinnen aantrekt, heerste hierover enige ongerustheid bij de organisatoren van de beurs.

Daarom gingen ze graag in op de aangeboden hulp van burgerbeweging Hart Boven Hard. Die verzamelde een veertigtal stewards om te fungeren als warm welkomstcomité voor alle bezoekers van de expo: “Dit is geen actie tegen het Vlaams Belang, wel een steun aan de Moslim Expo,” klinkt het bij Hart Boven Hard. Al was er verontwaardiging te horen over het feit dat de burgemeester toestemming geeft om zo’n provocerende betoging te organiseren tegenover de deur van de expo.

De groep van Hart Boven Hard wilde tonen dat het racisme van Pegida en Vlaams Belang geen plaats heeft in de samenleving. Nadat de betogers van het Vlaams Belang vertrokken waren, verzamelden de stewards van Hart Boven Hard daarom precies op de plaats waar de rechtse betogers hadden gestaan. Bij wijze van knipoog maakten ze een groepsfoto van de ploeg: “diversiteit is realiteit!”.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!