Communards droomden van wereld zonder grenzen

Communards droomden van wereld zonder grenzen

vrijdag 1 mei 2015 14:44
Spread the love

In het meinummer van Le Monde Diplomatique staat een ontroerend artikel van Kristin Ross over de dromen van revolutionairen van de Commune van Parijs (1871). Deze ‘communards’ droomden van een wereld met de democratische gemeenschap van hun ‘gemeente’ ingebed in de ‘universele republiek’, een wereldwijde solidariteit van gelijkaardige kleinschalige democratische structuren. Dat is heel wat anders dan Parijs als de hoofdstad van de Franse Republiek, die zij verwierpen.
Kristin Ross citeert een aantal van deze revolutionairen. Zo horen we een van hen ons vandaag nog zeggen dat we “de natie moeten bevrijden van de suprematie over andere naties. We moeten komaf maken met deze beperkingen, deze grenzen die sympathieke mensen tot vijanden maken”.
Het deed me denken aan iets dat ik elders las: hoe komt het dat de ramp met het vliegtuig van Germanwings in Europa zoveel empathie oproept, en de verdrinkingsdood van duizenden vluchtelingen in de Middellandse Zee niet? Wat zijn dat voor grenzen die zo diep in onze psyche wortelen dat we in sommige mensen onze gelijke erkennen, en in andere niet echt, of toch een stuk minder?
Hoe leeg en vals klinkt de Brusselse muziek over de Europese waarden vergeleken met het solidaire hart van de communards.

take down
the paywall
steun ons nu!