Manifestanten rouwen om dood van twee asielzoekers

"België, land van rouw...uw stilte doodt ons" was er op de plakkaten te lezen tijdens de manifestatie op dinsdag 7 april voor de Dienst Vreemdelingenzaken. Om twee dode asielzoekers te herdenken trokken manifestanten met twee doodskisten bij de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van Theo Francken langs.

woensdag 8 april 2015 19:00
Spread the love

Ze
waren met zo’n 250 manifestanten, met of zonder papieren, om Oumar en Benamar te herdenken. Deze twee asielzoekers hebben zich vorige week van het leven beroofd. Volgens de betogers brengt het Belgische migratiebeleid de migranten tot wanhoop zodat ze geen ander alternatief
zien dan zichzelf te doden. 

Vorige week donderdag stak de 25-jarige Oumar Dansokho zichzelf in brand in de toiletten van Fedasil, het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers. Dezelfde dag pleegde de 42-jarige asielzoeker Benamar zelfmoord in het gesloten centrum van Merksplas. Oumar had in 2010  een asielaanvraag ingediend en was uitgeprocedeerd. Hij was vader van een dochter van vijf. Benamar woonde al zestien jaar in België. Twee maanden geleden werd hij opgesloten in het gesloten centrum van Merksplas. Toen hij vernam dat een tweede poging om hem het land uit te
zetten nakend was, is hij in hongerstaking gegaan en heeft hij uiteindelijk een einde aan zijn leven gemaakt.

Omdat de manifestanten geen toelating kregen om een krans bloemen neer te leggen, raakten de gemoederen verhit. Het glas van een bushokje sneuvelde. Later was er even tumult op het kruispunt van de Wetstraat en de Kunstlaan. Er waren verder geen incidenten.

Fotoreportage: Collectif Krasnyi / Jérôme Peraya

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!