Actie tegen betrokkenheid van de Wereldbank bij landroof

Op 25 maart voerden tientallen boeren en vertegenwoordigers van Belgische NGO's actie voor de kantoren van de Wereldbank in Brussel. Volgens de actievoeders is de Wereldbank de katalysator voor land grabs, onteigening en verjaging van talloze kleine boeren.

woensdag 25 maart 2015 16:43
Spread the love

Van 23 tot 27 maart vindt de jaarlijkse World Bank Conference on Land and Poverty
plaats in Washington. NGO’s hekelen dit: “De gesprekken worden achter gesloten deuren gevoerd
en dienen de
vermarkting van de wereldwijde landbouwgrond. Elk jaar zijn er nieuwe gevallen
die de betrokkenheid van de Wereldbank in de landroof aantonen.”

Om deze praktijken van landroof aan de kaak stellen, werden er wereldwijd protestacties gehouden als onderdeel van de campagne Ons land is onze business. Op hetzelfde moment ontmoeten sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties elkaar op het Wereld Sociaal Forum in Tunis. Daar zullen boerenbewegingen, onder leiding van Via Campesina (de grootste boerenvakbond in de wereld), pleiten voor een grotere globale convergentie van de strijd voor grond en water.

De actievoeders van onder meer Quinoa, SOS Faim, FIAN, 11.be en CADTM steunen de boerenorganisaties in de hele wereld die strijden voor landrechten. Ter gelegenheid van de Conference on Land and Poverty stelden ze een Our Land Our Businessverklaring op, die hun bezwaren samenvat.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!