Reportage, Samenleving -

Een dag in het leven van moeders zonder papieren

Hoe slagen moeders zonder papieren er in om hun kinderen op te voeden en een thuisgevoel te geven? Daar ging Tine Brouckaert naar op zoek. Vier jaar lang werkte en leefde samen met vrouwen zonder papieren. En samen met Victoria Deluxe en de theatermaakster Rona Kennedy maakte ze een theatervoorstelling gebaseerd op haar onderzoek.

donderdag 19 maart 2015 10:46

In 2008 startte Tine Brouckaert een etnografisch onderzoek in verschillende
steden: Gent, Antwerpen en Lyon en Saint-Etienne in Frankrijk. Gedurende vier jaar volgde ze moeders zonder
papieren, meestal alleenstaande vrouwen uit verschillende niet-Europese landen. De vrouwen leven soms meer dan tien jaar lang ondergedoken, onzichtbaar voor de buitenwereld en toch slagen ze er in om hun kinderen op te voeden en een thuisgevoel. Hoe doen ze dat?

Tine Brouckaert ontdekte dat de thuissituatie een cruciale rol speelt. Deze plaats wordt compleet onderschat. Het is echter de enige plaats waar de vrouwen zichzelf
kunnen zijn, al is dat meestal in heel precaire omstandigheden. Ze kunnen er zichzelf zijn, hun eigen taal spreken, hun verhalen aan hun kinderen doorgeven. In de publieke ruimte daarentegen moeten de vrouwen zich conformeren om niet op te
vallen. Sommigen vrouwen zetten als ze buitenkomen zelfs een blonde pruik op in de hoop zo minder op te vallen en niet gecontroleerd te worden. 

Toen Tine voor haar doctoraatsonderzoek de eerste prijs
van het Fonds Ann Huybens ontving, besloot
ze op basis van haar onderzoek een sociaal-artistiek
project te ontwikkelen. Samen met de theatermaakster Rona Kennedy
en Victoria DeLuxe maakte ze met een groep moeders zonder papieren een theatervoorstelling: Thuis zijn voor het donker. De voorstelling gaat op donderdag 19 maart in première. Ze hoopt dat het publiek raakvlakken zal ontdekken met de vrouwen zonder papieren. Want in onze dagdagelijkse praktijken zijn we allemaal gelijk.

Voor meer info over het project: Thuis zijn voor het donker

take down
the paywall
steun ons nu!