Waarom Jeremy Clarkson niet thuishoort op een openbare omroep!

Waarom Jeremy Clarkson niet thuishoort op een openbare omroep!

donderdag 12 maart 2015 15:33
Spread the love

Jeremy Clarkson, één van de presentatoren van het immens populaire “Top Gear” werd deze week geschorst door de BBC. Daarmee verdwijnt de verpersoonlijking van de zware voet eindelijk van het scherm.

Snelheid doodt!Onderschrift

Jeremy Clarkson is een notoire snelheidsfan. Hij deinst er niet voor terug om zijn liefde voor een te hoge snelheid van de daken te schreeuwen. (“Speed means we can leave work later and get home sooner so it makes us richer, and families more stable”  -Jeremy Clarkson) Iedere chauffeur die zich aan de snelheidslimiet houdt wordt een ‘mietje’.
De cijfers zijn nochtans éénduidig. Te snel rijden vergroot de kans op een ongeval aanzienlijk. Dat is de logica zelf. Hoe sneller dat men rijdt, hoe groter de stopafstanden, hoe minder het zicht (tunnelvisie),… Onderschrift

Bovendien neemt ook de impact toe naarmate dat men sneller rijdt. Snelheid zorgt er met andere woorden voor dat er meer ongevallen zijn én dat de gevolgen van die ongevallen groter zijn.

In 2013 lieten 720 mensen het leven in het Belgische verkeer. Dat is enorm veel. Binnen een Europese context scoort België zeer slecht. Bij ons heb je dubbel zoveel kans op een dodelijk ongeval dan in Nederland! Onze houding in het verkeer is de voornaamste schuldige. Belgen zijn te tolerant ten opzichte van een te hoge snelheid.

Dat mogen we als maatschappij niet aanvaarden! Wie te snel rijdt brengt niet alleen zichzelf maar ook de weggebruikers rondom zich in gevaar.

Een Australische studie onderzocht de kans op een ongeval op wegen waar de maximum snelheid 60 km/uur is. Als je vijf kilometer per uur te snel rijdt, heb je al dubbel zoveel kans op een ongeval. Wie twintig kilometer per uur sneller rijdt dan de max limiet heeft 32 keer zoveel kans op een ongeval!

Speed

Relative risk of speeding

60 km/h

1.0

65 km/h

2.0

70 km/h

4.2

75 km/h

10.6

80 km/h

31.8

Tegenstrijdige boodschap op de openbare omroep

Mag Jeremy Clarkson niet vertellen hoe leuk het is om snel te rijden? Er is per slot van rekening toch recht op vrije meningsuiting?

“Top Gear” wordt bij ons uitgezonden door de VRT. Moet de openbare omroep ook geen opvoedende taak hebben?

Hoe geloofwaardig is het om ‘Kijk Uit’ uit te zenden waarin commissaris Werner Van Cant een sociale en veilige houding in het verkeer promoot. Om enkele uren later op Canvas de brokkenpiloten van ‘Top Gear’ hun ding te laten doen. 

Statistieken tonen aan dat jonge mannen vatbaarder zijn voor risicovol rijgedrag dan andere weggebruikers. Door wie gaat deze groep zich het meest aangesproken voelen. Door Werner Van Cant of door Jeremy Clarkson?

Don’t Bring Back ClarksonOnderschrift

De schorsing van Clarkson komt niets te vroeg. Verheerlijking van hoge snelheden en risicovol rijgedrag horen niet thuis op de openbare omroep.

Verkeersveiligheidsorganisaties, zoals Responsible Young Drivers, zijn dagelijks bezig met het bouwen aan een veiliger verkeer. Het is een werk van lange adem om een duurzame mentaliteitsverandering te bekomen. Iedereen zal zijn/haar steentje moeten bijdragen. Het ongevallencijfer in ons land moet omlaag. 

take down
the paywall
steun ons nu!