Global Divestment Day, creatief verzet voor een wereld vrij van fossiele brandstof

De winkeliers in de Brusselse Nieuwstraat wisten zaterdag niet wat ze zagen. Eerst sleepte zich een troep zombies door de winkelstraat, even later werden er proefboringen gestart voor een kantoor van BNP Paribas Fortis. Deze protestacties kaderden in de globale dag van 'divestering'. Wereldwijd werd op Valentijnsdag campagne gevoerd opdat banken zouden stoppen met investeren in bedrijven die extreem veel CO2 uitstoten.

zaterdag 14 februari 2015 20:53
Spread the love

Meer dan honderd activisten kwamen zaterdagochtend 14 februari samen in het Kaaitheater in Brussel. Spelenderwijs werden ze in groepen opgedeeld en voorbereid op de creatieve interventies voor de Global Divestment Day. De workshop werd geleid door Art Activists John Jordan en zijn partner Isabelle Frémeaux,
oprichters van het Laboratory of Insurrectionary Imagination (Labofii). Al tien jaar lang brengen zij artiesten en activisten samen om creatieve manieren van burgerlijke ongehoorzaamheid te bedenken. Ze besloten om in 2015 het hele jaar lang te mobiliseren voor de VN-klimaatconferentie die eind 2015 in Parijs zal plaatsvinden. 

John Jordan had de workshop bijna afgeblazen toen hij in het foyer van het Kaaitheater een logo van de KBC-bank zag hangen. Al tien jaar lang weigert Labofii namelijk evenementen te organiseren op plaatsen met dubieuze sponsors. KBC investeert in de extreem vervuilende oliewinning uit teerzand en staat daarom op de lijst Dirty Profits van Fairfin.

De artistiek directeur van het Kaaitheater, Guy Gypens, wist John Jordan te overtuigen van zijn inzet voor het klimaat en zijn onwetendheid over de praktijken van de KBC. Hij beloofde John om deze sponsordeal te bespreken. Het Kaaitheater liet ook onderleggers maken, want de hoofdzetel van de KBC ligt vlakbij en werknemers van de bank eten ‘s middags vaak in het foyer van het Kaaitheater. Op de onderleggers staat een kritische tekst die de bank vraagt om niet meer in de industrie van de fossiele grondstoffen te investeren.

Olie- en steenkoolbedrijven investeren enorme bedragen in het zoeken naar
energie, onder meer in het Noordpoolgebied, de Canadese teerzandvelden of in de winning van schaliegas of -olie. De verbranding van die brandstoffen maakt de klimaatramp alleen maar erger. Daarom voeren burgers en organisaties wereldwijd actie om duidelijk te maken dat fossiele grondstoffen passé zijn. Samenwerking met de fossiele brandstoffenindustrie vernietigt de planeet.

Zaterdag viseerden de actievoerders de banken Belfius, KBC en BNP Paribas, want zij investeren miljarden euro’s in bedrijven als Chevron, Gazprom en Shell. De klimaatactivisten roepen de banken op om te ‘desinvesteren’: ze moeten hun geld weghalen uit extreem
vervuilende bedrijven en het elders investeren. Volgens de actievoerders is het moreel verwerpelijk om de aarde te vernielen en daarvan te profiteren.

Als zombies verkleedde activisten trokken de straat op. Ze vroegen passanten om stil te staan bij de rol van hun bank in de klimaatverandering. Ze riepen op om niet onverschillig te blijven en mee druk uit te oefenen op hun bank. Een andere groep voerde onderweg een guerilla-stickeractie. Aan de Brusselse privébanken plakten ze stickers die de klanten waarschuwen voor de praktijken van hun bank. Voor het kantoor van BNP Paribas Fortis in de Nieuwstraat toonde een boorteam aan de passanten wat er precies gebeurt met hun spaargeld. Op het einde van de namiddag kwamen alle activisten samen op het Muntplein voor een gezamenlijke flash mob. De gietende regen kon de actievoerders niet deren, ze vierden het einde van de eeuw van de fossiele grondstoffen. 

De workshop van creatief verzet kaderde in het Burning Ice festival, het politiek-ecologische kunstenplatform van het Brusselse Kaaitheater en werd georganiseerd door Climate
Express
. Ook Fairfin en de klimaatorganisatie 350.org waren van de partij.


Investeringen per bank: www.fairfin.be/mind-the-map

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!