Colombiaanse huishoudwerkster eist pensioen

Huishoudster Beatriz, 75 jaar, werd ontslagen door de familie waar ze 34 jaar trouw voor werkte in Antioqua, Colombia, zonder enige verklaring of oorzaak. Ze werd nooit opgeleid voor andere taken. Zonder familie of spaargeld heeft zij geen middelen voor een waardige oude dag. Zij eist nu een pensioen via gerechtelijke weg.

vrijdag 30 januari 2015 13:47
Spread the love

Gedurende 34 jaar werkte ze dag in dag uit, zonder onderbreking, met een salaris dat in geld of in natura werd uitbetaald. “Ze gaven me eten, het laatste jaar kreeg ik 50.000 pesos per maand (18,29 euro)”. Bijdragen aan de sociale zekerheid of vakantie werden door haar werkgever nooit betaald. Beatriz wist ook niet dat ze daar recht op had. Ze is analfabete en kan geen letter van de wetgeving lezen. Haar bazen, echte professionelen, kennen de wetten van Colombia echter wel en toch betaalden ze haar nooit een cent extra uit.

Na haar ontslag ging ze op zoek naar een huurwoning, de enige optie omdat ze nauwelijks vrienden of familie had. Omdat ze de maandelijkse huur van 80.000 pesos (29,26 euro) per maand niet kon betalen, werd ze al snel buitengezet. 

Beatriz besliste uiteindelijk naar het Grondwettelijk Hof te stappen. Zij bevestigden dat “een werknemer die zonder oorzaak wordt ontslagen, na voor eenzelfde werkgever te hebben gewerkt gedurende meer dan 10 jaar, recht heeft op een pensioen”. Het Hof besliste dat de familie een pensioen moet betalen en dat Beatriz moet worden aangesloten bij een gezondheidsinstelling die ze zelf uitkiest. 

Het Hof bevestigde hiermee dat huishoudpersoneel arbeidsrechten heeft, net als andere werknemers. Deze speciale bescherming van de overheid voor huishoudpersoneel is nodig, omwille van hun grote kwetsbaarheid en onzichtbaarheid in de maatschappij. 

De Algemene Centrale Antwerpen-Waasland en FOS steunen in Colombia de vakbond SINTRAIMAGRA , die strijdt voor waardig werk voor huishoudpersoneel. SINTRAIMAGRA juicht de beslissing van het Grondwettelijk Hof toe en hoopt dat deze veroordeling een precedent schept voor toekomstige schendingen van de arbeidsrechten van huishoudpersoneel.

Voor meer informatie anke.leflere@fos-socsol.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!