Malawi: overstromingen kostten al 176 mensen het leven

Vicepresident Saulos Chilimas van Malawi maakte bekend dat er minstens 200.000 ontheemden in het land zijn. Vooral het zuiden heeft zwaar geleden onder de overstromingen.

donderdag 22 januari 2015 10:58
Spread the love

De regering zei op een persconferentie dat ze een preventiestrategie aan het uitwerken is om in de toekomst zulke rampen beter het hoofd te bieden.

In het zuiden van Malawi heeft de stortvloed aan water huizen, scholen en wegen het zwaarst getroffen. Velen zijn er als vermist opgegeven, onder wie 153 mensen in de zwaarst getroffen zuidelijke deel van Malawi.  

De politie en het leger werken samen bij de reddingsoperaties. Samen proberen ze mensen te redden die in hun eigen dorpen vast zitten. Hulpverleners haalden een vrouw uit een benarde situatie waarin ze nog van een kind wist te bevallen. “Zowel moeder als kind maken het goed”, zei Saulos Chilimas.

De vicepresident vervolgde: “Ik vloog over delen van Lower Shire [in het zuiden van Malawi], maar we konden nergens landen. We staan voor een grote uitdaging. Duizenden huizen zijn geruïneerd, honderden hectaren gewassen zijn doorweekt, en het voedselvoorraad is weggespoeld.”

Luchtbrug

Het Rode Kruis, de Rode Halve Maan en Artsen Zonder Grenzen hebben een tentenkamp opgezet voor de mensen die uit hun huizen zijn gedreven. “We hebben alles verloren”, zei Kelenga, een man die in het tentenkamp slaapt. 

Volgens Artsen Zonder Grenzen hebben mensen ook onderdak kunnen vinden bij familie en kennissen. De Britse krant The Guardian schreef afgelopen zaterdag dat de medische organisatie zich zorgen maakt over de onhygiënische leefomstandigheden en de blootstelling aan ziektes.

In het plaatsje Chikwawa, zeventien kilometer van Blantyre, hebben lokale leiders bootjes gebouwd voor de gestrande dorpelingen. Anderen vonden in bomen onderdak. Issa Bande, één van de dorpelingen, zei: “Sommige takken knapten, waardoor mensen in het water belandden.” Het dorpje van Bande raakte overstroomd door een stortvloed aan water uit de Shire, de grootste rivier in Malawi. 

Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft aangekondigd dat het ruim honderd ton voedsel aan minstens 77.000 mensen via een luchtbrug zal overbrengen. De VN voegde er wel aan toe dat het “heel moeilijk” gaat worden om de zuidelijke delen van Malawi te bereiken.

take down
the paywall
steun ons nu!