Pro Israël joodse beweging viert joods feest met uitsluitend toespraken van burgemeester en schepenen in commercieel winkelcentrum.

dinsdag 23 december 2014 02:15
Spread the love

Het zal je maar overkomen… je gaat shoppen op de Antwerpse Meir, en stapt het shopping center Stadsfeestzaal binnen voor een kop koffie. Plots weerklinkt een stem, afkomstig van de N-VA fractieleider in de gemeente, André Gantman.

Een mededeling van het stadsbestuur? Eindejaarswensen of zo? Toch niet, de man spreekt van onder een spandoek “Welkom. Aansteken kandelaar. Chabad Lubavitch” en verder nog één, “Vrolijk Chanoeka”. Je had er niet op gelet, er schreeuwen jou al zoveel reclame spandoeken tegemoet… 

Gelukkig heb je een smartphone en surf je snel naar Wikipedia.
Wat is die Chanoeka?
Chanoeka is een joods feest waar de herinwijding van de tempel van Jeruzalem in -164 wordt herdacht. Overheerst door Grieken, verzette zich een kleine groep joden, de Maccabeërs, onder leiding van Jehuda. Bij de herovering van de tempel ontstaken ze de kaarsen van de menora (de typische zevenarmige kandelaar). Er was echter te weinig olie dat als brandstof gebruikt werd, enkel een klein kruikje met olie amper voldoende om de zeven kaarsen één dag te doen branden. Maar bij wonder vulde het kruikje zich elke dag opnieuw met olie, acht dagen lang, de tijd die nodig was om nieuwe olie te maken. Tijdens de herdenking van de Chanoeka wordt een negenarmige kandelaar gebruikt – acht kaarsen plus één om de andere aan te steken. Elke dag wordt één kaars meer ontstoken tot ze alle acht branden. In 2014 gebeurt het aansteken van de eerste kaars op dinsdag 16 december.

En wie is Chabad-Lebavitch?
Chabad-Lebavitch is een belangrijke chassidische beweging in Antwerpen, met hoofdkwartier in New York en een eigen dorp in Israël, Kfar Chabad bij Tel Aviv. De beweging stuurt aan om nieuwe religieuze gemeenschappen te stichten, een opdracht voor zo’n 4000 zendelingen (sjlichim). In tegenstelling met andere chassidische joden, steunt Chabad-Lebavitch de staat Israël volledig: sommigen dienen in het Israëlische leger, Israëlstrijders dus, en ze zijn fel tegenstander van terugtrekkingen van de illegale kolonies uit de bezette gebieden. Het heroveren van de tempel van Jeruzalem blijkt ook geen onschuldige herdenking van een feit in het verleden te zijn, maar staat vandaag symbool voor deze beweging voor de “herovering” van Jeruzalem op de moslims.

Goed, je bent nu wikipedia-gewijs bij: het is een godsdienstig feest, hier zomaar in een commercieel shopping center, opgevoerd door uitgesproken pro Israël joden. Maar wat doet een gemeenteraadslid, N-VA fractieleider dan nog, op het spreekgestoelte?

De verbazing neemt echter toe. Je koffie met gebak is nog niet op, of je hoort de burgemeester Bart De Wever spreken. En dan de schepenen Philippe Heylen en Ludo van Campenhout. Dit lijkt eerder een politiek-godsdienstig feest, eigenlijk vooral politiek, omdat er geen enkele andere godsdienstige toespraak gehouden wordt. Na de laatste toespraak krijgen burgemeester en schepenen, met ook Nabilla Ait Daoud met Marokkaanse roots, een brandende kaars en stappen ze samen naar boven om de eerste van de acht kaarsen van de chanoekia aan te steken…

Je blijft verbaasd en wat verweesd achter. Een burgemeester en drie schepenen die voor een joods godsdienstig feest spreken, en zij alleen. Eerlijk gezegd, ik zie het voor een moslimfeest niet gebeuren: stel je voor, het begin van het offerfeest met imams die “Allahu Akbar” roepen en zingen, met toespraken van burgemeester en drie schepenen.

Alleszins, de woorden van deze zomer van vervangend burgemeester Ludo Van Campenhout “ik sta 200% achter Israël” en van schepen Philippe Heylen “we moeten een voorbeeld nemen aan Israël hoe zij hun burgers beschermen” werden vandaag in alle glorie bevestigd door hun toespraken op een pro Israël joodse beweging.

take down
the paywall
steun ons nu!