Reportage, Samenleving -

‘Brief aan de overheid’ op een grave beat

Buiten slenteren families langs de Brusselse kerstmarkt, maar binnen in de Beursschouwburg nemen jongeren plaats achter de 'mic' om op de maat van een grave beat hun mening over het huidige beleid te geven. Sinds 11 november postten meer dan 100 rappers en woordkunstenaars hun #briefaandeoverheid op Facebook. De pen als ultieme wapen om te mobiliseren.

zondag 14 december 2014 10:35
Spread the love

Veel jongeren hebben een uitgesproken mening over het huidige beleid, de politiek en de samenleving. Alleen worden ze zelden au sérieux genomen of hebben ze zelden een platform om zich te uiten. Tunde Adefioye van de socioculturele organisatie, Urban Woorden, creëerde het platform #briefaandeoverheid waar jongeren zich over het huidige politieke klimaat kunnen uitspreken. Dat doen ze, zonder blad voor de mond. Sinds 11 november zetten al meer dan honderd woordkunstenaars en zelfs een tekenaar een brief online. Het is een uitnodiging voor iedereen die wil gaan voor verandering, niet de versie van ‘den Bart’, maar hun versie van verandering. 

Zaterdagavond, 13/12 organiseerde Urban Woorden i.s.m. Demos vzw, De Gentse Lente, Lezartsurbains, Pianofabriek en Akulte vzw het event “#briefaandeoverheid LIVE” in de Beursschouwburg in Brussel. Voorlopig zijn  de teksten voornamelijk Nederlandstalig maar maandag lanceren enkele Franstalige rappers de Franstalige editie. 
ShiSha – Briefaandeoverheid

Derde generatie, niks te verliezen
krachtig van de taal en bewust om te kiezen
‘k heb geen televisie want als ik kijk naar de tv
zie ik alleen jullie tunnelvisie,
ik doe daar niet aan mee
Martijn Nelen – Brief aan Vadertje Staat

Op de maatschappelijke ladder prijk ik onderaan
in een land met zo weinig reliëf en toch zoveel sociale kloven.
Vadertje staat, ‘t is ook geen kwestie van geloven
‘t is een kwestie van respect. Of je nu varkensvlees eet of niet,
Uw discours kan met vooroordelen zijn doorspekt.
Don Luca – Brief aan de overheid

Nu komt Het volk in opstand
Neemt de bovenhand,
bij ons ligt de macht
Niet aan de andere kant
En het wordt duidelijk
Langzamerhand
Gezond verstand wint van angst
Hart boven hard
Wie is er klaar voor echte verandering?
Roncha – Briefaandeoverheid

kvraag mij af hoe we gaan oud worden van de crowd rocken,
tot uw eigen pensioen crowdfunden
m’n job betaald door de gemeenschap, plus specifieker
ik ben ook nog praatziek…ow shit…ik lijk wel een politieker
maar dus nog even mijn vraag daarna begin ik echt met hard werken:
ik heb nog wat zuurstof, waar mag ik die komen afzetten?

Meer informatie

take down
the paywall
steun ons nu!