Betogers tijdens "We Will Not Go Back"-betoging, 23 augustus 2014 (Wikipedia/Thomas Altfather Good)

Amerikanen demonstreren tegen racisme en politiegeweld

In tientallen Amerikaanse steden luiden betogers de noodklok na de vrijspraak van politieagent Daniel Pantaleo die op 17 juli de ongewapende Eric Garner met een wurggreep om het leven bracht. Zij eisen dat er een einde komt aan het politiegeweld en aan het geïnstitutionaliseerd racisme.

vrijdag 5 december 2014 16:21
Spread the love

Spontane burgerprotesten verspreiden zich over de VS naar aanleiding van de vrijspraak van Daniel Pantaleo. De politieagent heeft op 17 juli de ongewapende Eric Garner (43) met een wurggreep om het leven gebracht in Staten Island, New York.

Het besluit van de volksjury heeft bijkomende onrust gezaaid na de vrijspraak op 24 november over politieagent Darren Wilson die de tiener Michael Brown (18) doodschoot in Ferguson, Missouri. In twee weken tijd is het land twee keer opgeschrikt van vonnissen waar zwarte Amerikaanse burgers in afzonderlijke rechtszaken het onderspit delven.

I can’t breath

Betogers uit het hele land hebben in protestleuzen en op borden en spandoeken nieuwe kracht gegeven aan de laatste woorden van Garner: I can’t breath. Ze roepen om aandacht voor politiegeweld en vormen van geïnstitutionaliseerd racisme.

Terwijl heel veel Amerikanen verontwaardigd reageren, hangen sommige politieagent de vlaggen uit en zien ze het vonnis over hun collega als vrijbrief om “tuig een lesje te leren”.

Voedingsbodem

Verschillende zwarte publieke figuren hebben de controversiële politietheorie Broken Windows veroordeeld, die aan Garner het leven kostte. Volgens die theorie moet de politie hard optreden tegen elke kleine misstap. Zo zouden ze de voedingsbodem voor grotere misdaden wegnemen.

Critici noemen de wurggreep “een gruwelijke aanval op een ongewapende burger”. In 1993 werd het officieel niet meer toegestaan om een wurggreep te gebruiken, schreef CommonDreams.org op 23 juli 2014.

Astma

De dood van Garner is op videobeelden vastgelegd door Ramsey Orta, een vriend van Garner. Als omstander filmde hij de confrontatie tussen Garner en een groep politieagenten die het zware lijf van Garner hardhandig tegen de grond werkten totdat de man geen teken van protest en, later, leven meer gaf. 

De aanleiding voor de confrontatie zou de illegale verkoop van losse “niet belaste” sigaretten geweest zijn. Politieagent Pantaleo hield Garner de hele tijd in een wurggreep vast.“Ik kan niet ademen”, bleef Garner moeizaam maar herhaaldelijk zeggen totdat hij zijn laatste adem uitblies. Garner leed aan astma en was vader van zes kinderen.

take down
the paywall
steun ons nu!