Gentse scholieren roepen op tot solidariteit met stakingen

Gentse scholieren roepen op tot solidariteit met stakingen

Gentse comités van zeven middelbare scholen roepen jongeren op tot solidariteit en actie. Ze mobiliseren iedereen om mee te doen aan de algemene staking van 15 december.

maandag 1 december 2014 15:31
Spread the loveMiddelbare school De Wingerd. Foto: Soo Ra Vergeylen

Gentse scholieren hebben zich aangesloten bij de beweging van talloze Belgen die de oproep van de vakbonden volgt om mee te doen aan de algemene staking. In dat kader hebben de scholieren op zeven scholen (De Wingerd, Steinerschool, Koninklijk Atheneum Gentbrugge, Koninklijk Atheneum Voskenslaan, Humaniora Sint-Lucas, Ottogracht en Wispelberg) een solidariteitsbadge uitgedeeld.

Op de badge staat zowel het schoppensymbool van de scholierenstrijd, als de slogan Solidariteit met de staking. Hiermee manen zij scholen uiteraard tot deelname aan de algemene staking van 15 december. Via sociale media delen jongeren foto´s met een solidariteitsboodschap voor de stakers.

Generatieclash

Simon Vandenholen (16) van de Actief Linkse Scholieren op de Steinerschool: “In september namen we met ALS het initiatief om in een zevental Gentse scholen actiecomités op te zetten tegen de besparingen op onderwijs. Ondanks de gewaagde acties, zoals een scholierenstaking op 22 oktober en de participatie aan de nationale betoging tijdens de schooluren, hebben we steeds steun gekregen van verschillende leerkrachten, ouders en zelfs van de directie. Nu is het aan ons om onze steun te betuigen met de stakingen. De generatieclash is verleden tijd. Jong en oud moeten samen en solidair op straat komen tegen deze asociale regering.”Middelbare school De Wingerd. Foto: Soo Ra Vergeylen

Hannah Aziza Ghulam (17) van Actief Linkse Scholieren op het KA Voskenslaan: “We merken bij onze leerkrachten een enorme actiebereidheid. Maandag worden héél wat lessen afgelast en komt er een piket aan de schoolpoort. Zij zijn het net als wij beu om in containerklassen les te moeten geven aan veel te grote klasgroepen. Voor iedere leerkracht die daarenboven langer moet werken, zullen wij in de toekomst nog langer naar een job moeten zoeken. Daarom is er solidariteit nodig. Tijdens de nationale betoging op 6 november mochten de Gentse scholieren de betoging aanvoeren. Toen hebben we luidkeels duidelijk gemaakt wie wel mag opdraaien voor deze crisis: haal het geld uit de rijke zakken, in onderwijs valt niets te pakken!”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!