Gedenkteken voor Michael Brown. Bron: Flickr

Ferguson: volksjury besluit politieagent niet te vervolgen

Hoewel hij spijt heeft, maakt politieagent Darren Wilson zich geen zorgen om het lopend onderzoek van Justitie. Hij vindt dat hij correct en naar geweten heeft gehandeld toen hij in een handgemeen de ongewapende Michael Brown doodschoot. In de Amerikaanse staat Missouri heeft een volksjury besloten Wilson niet te vervolgen. De ouders van Brown pleiten voor een lijfcamera voor elke Amerikaanse politieagent.

zaterdag 29 november 2014 16:33
Spread the love

Op dinsdag 25 november zei politieagent Darren Wilson in een interview met ABC News dat hij spijt heeft van het fatale schot dat op 9 augustus de ongewapende Michael Brown (18) het leven kostte. Maar hij gelooft dat hij correct en naar geweten heeft gehandeld. Het interview is het eerste sinds de dag waarop Wilson Brown doodschoot. Aan ABC News-verslaggever George Stephanopolous zei Wilson dat hij zich geen zorgen maakt over het lopend onderzoek van Justitie dat naar hem is ingesteld. 

In een handgemeen met Brown die kort daarvoor met een vriend een pak cigarillo’s uit een supermarkt had gestolen, schoot de blanke politieagent twaalf keer op de zwarte tiener. De dood van Brown leidde in de voorstad Ferguson tot wekenlange bloedige confrontaties met het overwegend blanke politiekorps.

Bewijsstukken

In de Amerikaanse staat Missouri heeft een volksjury op maandag 24 november besloten Wilson niet te vervolgen voor het fatale schot dat Brown het leven kostte. Dit heeft Robert McCulloch, de openbaar aanklager van Saint Louis, op maandag 24 november in een publieke verklaring aangekondigd. 

Peaceful protestor hit in the face with a piece of concrete. #Ferguson pic.twitter.com/pRmz1Dx5Dm

— St. Louis County PD (@stlcountypd) 25 november 2014

De twaalfkoppige volksjury (negen blanken en drie zwarten) kwamen sinds 20 augustus wekelijks bijeen, en zouden in totaal zeventig uur aan de zaak besteed hebben. Minstens negen stemmen waren nodig om Wilson te kunnen aanklagen. De openbaar aanklager zei dat de volksjury alle bewijsstukken heeft bestudeerd, en met zestig getuigen heeft gesproken. 

Burgerrechten

De aankondiging van de aanklager heeft in Ferguson heftige protesten veroorzaakt. Boze menigten doorbraken de barricade en gooiden bakstenen naar de oproerpolitie. Auto’s stonden in brand. Politieagenten probeerden met traangas en pistoolschoten de mensen in bedwang te houden. 

Justitie heeft nog een onderzoek naar Wilson lopen. Een deel daarvan richt zich op mogelijke schendingen van burgerrechten die tot een rechtelijke aanklacht tegen Wilson kunnen leiden. Ook onderzoekt Justitie mogelijke discriminatie bij het Fergusonse politiekorps.

Volgens de krant The Lowell Sun hebben de ouders van Brown en een aantal prominente Afro-Amerikaanse leiders inmiddels vraagtekens gezet bij de functie die de openbaar aanklager Robert McCulloch in deze zaak uitvoert. Zijn vader, moeder, broer, oom en neef werkten bij het Saint Louis politiebureau. In 1964 werd de vader van McCulloch (toen twaalf jaar) gedood, nadat hij de oproep had gekregen om een Afro-Amerikaanse verdachte aan te houden. In 1991 maakte McCulloch de dood van zijn vader tot het keurmerk van zijn verkiezingscampagne voor het ambt van openbaar aanklager.

Lijfcamera

De familie van Michael Brown is diep teleurgesteld over het jurybesluit. In een verklaring riep de familie op tot kalmte en vredig protest, en ze voert een campagne om een praktische oplossing te vinden:

“We begrijpen dat anderen onze pijn delen. We vragen hun om hun frustraties om te buigen in een positieve verandering. We moeten samenwerken om het systeem te herstellen dat dit heeft toegelaten. Doe mee met onze campagne om ervoor te zorgen dat elke politieagent in het land een lijfcamera draagt als hij de straat opgaat.”

Het oordeel van de volksjury leidde ook tot grote burgerdemonstraties in steden als Seattle, Philadelphia, Chicago en New York, en enkele steden in het buitenland. Vanuit het Witte Huis heeft president Barack Obama in een verklaring enig begrip getoond voor het feit dat sommige Amerikanen “diep teleurgesteld – zelfs woedend zijn” dat Wilson niet vervolgd wordt. Verder sloot hij zich aan bij de familie van Brown, en riep op tot kalmte. Tegelijkertijd probeerde Obama de stelling te weerleggen dat de verhoudingen tussen blanke en zwarte mensen zijn verslechterd.

Voor foto’s van burgerdemonstraties in New York klik hier

take down
the paywall
steun ons nu!