Pest dreigt zich te verspreiden in Madagaskar

De pest, ook wel bekend als de Zwarte Dood, is een erg besmettelijke en dodelijke ziekte. Tijdens de Middeleeuwen doodde de ziekte ongeveer één derde van de Europese bevolking. Maar de pest is nog niet verdwenen. De ziekte duikt nog steeds op af en toe. Vooral in armere landen. En dat is niet toevallig.

dinsdag 25 november 2014 18:33
Spread the love

Madagaskar is een eiland dat ten oosten van Afrika ligt. Het is een arm eiland. Er zijn weinig ziekenhuizen en mensen hebben maar moeilijk toegang tot medische zorgen.

Begin november viel er een dode door de pest op Madagaskar. Ondertussen staat de teller reeds op 114 doden. Het ziet er dus naar uit dat de pest steeds verder uitbreidt. Ook in de hoofdstad van Madagaskar vielen reeds doden.

De pest wordt overgedragen door de vlooien die op ratten zitten. Eenmaal de ziekte circuleert zijn er ook besmettingen van mens op mens mogelijk. Het zijn slechte hygiënische omstandigheden die de oorzaak zijn van een uitbraak van de pest.

Nochtans is de pest eigenlijk makkelijk uit te roeien. Antibiotica volstaat om te genezen van de pest. Als je er tenminste vroeg genoeg bij bent. Maar het probleem is net dat er te weinig antibiotica en medische voorzieningen aanwezig zijn in Madagaskar.

De verdere verspreiding van de pest heeft dus alles te maken met armoede.  Zonder buitenlandse hulp en investeringen in medische voorzieningen dreigen meer doden te vallen.

take down
the paywall
steun ons nu!