'Vrede' geschreven in het Arabisch en Hebreeuws

‘Een Andere Joodse Stem’ geboren uit mediastilte rond Israëlische politiek

De nieuwe Vlaamse joodse organisatie Een Andere Joodse Stem (EAJS) eist haar eigen plek op in het medialandschap. Daar bestaat al heel lang het idee dat alle joden zich kritiekloos achter de politiek van Israël scharen. Niets is minder waar: verandering is gekomen.

maandag 24 november 2014 18:40
Spread the love

Op 21 november is de organisatie Een Andere Joodse Stem (EAJS) opgericht. In het medialandschap is een kritische joodse stem tegen het Israëlische beleid zelden te horen. Dit is een belangrijke aanleiding geweest voor de oprichting van EAJS.

Mediacoördinator Amir Haberkorn vertelt: “Wij zijn joden uit Vlaanderen die samen zijn gekomen om een andere stem in het debat te laten horen, omdat we als mensen en joden onszelf niet kunnen terugvinden in de politiek van Israël.”

Twee pijlers

De nieuwe joodse organisatie is in het leven geroepen om het idee te ontkrachten dat alle joden in België achter de politiek van Israël staan. EAJS berust zich op twee pijlers, legt Haberkorn uit:

“De eerste pijler is om een kritische joodse stem te laten horen ten opzichte van de politiek van Israël. In Vlaanderen lijkt één joodse stem te bestaan die alleen de politiek van Israël ondersteunt. Wij zijn een serieuze groep van joden die daar verandering in wil brengen. De tweede pijler is dat wij onszelf ook zien als een antiracisme-organisatie. We maken ons hard tegen antisemitisme, en we maken ons ook hard tegen islamofobie.”

De organisatie wenst een progressieve stem te zijn voor de joodse gemeenschap in Vlaanderen. Dit hoopt ze te zijn door de grote politieke en religieuze verscheidenheid binnen de gemeenschap te organiseren rondom de universele thema’s van sociale rechtvaardigheid en vrede.

Joods voorschrift

Tegen de achtergrond van het oude joodse voorschrift tikkun olam, tikkun ha-adam (“teneinde de wereld te herstellen, moeten we bij onszelf beginnen”) gelooft EAJS dat alle mensen gelijk zijn en ook het recht hebben op een vrij en waardig bestaan. In dat kader roept de EAJS op tot de beëindiging van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden en een duurzame vrede tussen Israël en Palestina.

Samen met Union Progressive des Juifs Belges (UPJB) vormt EAJS de Belgische vertegenwoordiging in de Europese koepelorganisatie European Jews for a Just Peace (EJJP). Deze koepelorganisatie vertegenwoordigt zestien joodse vredesorganisaties in acht Europese landen die zich inzetten voor vrede en rechtvaardigheid tussen Israël en Palestina.

EAJS heeft nog geen concrete activiteiten op de agenda. De organisatie oriënteert zich nog op diverse acties en andere evenementen waar ze een onderdeel van kan zijn. Daarna verwacht de organisatie dat er meer reacties uit Vlaanderen en de rest van het land op haar af zullen komen. Tot nu toe heeft ze voornamelijk journalisten getroffen. Haberkorn: “Ik denk dat de meeste reacties zullen komen nadat we beter in het openbaar zichtbaar zijn geworden en hebben meegedaan aan acties.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!