Klimaatafspraken tussen China en VS: niet ver genoeg?

Op dinsdag 11 november verrasten China en de VS de internationale gemeenschap met een reeks indrukwekkende klimaatafspraken. Verschrikkelijk, vonden de Republikeinen meteen. Maar analisten hebben vragen bij het akkoord: gaan de afspraken wel ver genoeg?

maandag 17 november 2014 10:00
Spread the love

Eerder op diezelfde dinsdag had President Obama gesprken met President Xi Jinping in Bejing. “China en de Verenigde Staten hebben vandaag leiderschap getoond dat de wereld van ze verwacht”, zei VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon in een officiële statement. De twee economische zwaargewichten hebben hiermee een belangrijke internationale verbintenis gesloten. Deze zal hoogstwaarschijnlijk nieuw leven blazen in de onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag, die in 2015 zullen plaatsvinden tijdens de VN-Klimaatveranderingconferentie in Parijs.

Naar verluidt heeft de VS tot 2025 de tijd om zijn koolstofuitstoot verminderen met 26 tot 28 procent ten opzichte van het niveau in 2005, zonder dat daarbij nieuwe beperkingen aan elektriciteitscentrales worden opgelegd.

 Houten paard

Je kon de klok er haast op gelijkzetten – na enkele minuten kondigden de Republikeinen aan dat zij Obama het vuur na aan de schenen zullen gaan leggen. Zij vinden de klimaatafspraken “de slechtste deal sinds de Trojanen het grote houten paard van de Grieken voor waar hebben aangenomen ”, meldde LA Times op donderdag 13 november.

Mitch McConnell, Republikeinse senator uit de Amerikaanse staat Kentucky, stelt het belang van de Amerikaanse koolindustrie voorop. James M. Inhofe, een Republikeinse senator uit Oklahoma, staat bekend als een ontkenner van klimaatverandering. Hij vervloekt de gemaakte klimaatafspraken, meldde de krant. 

De Republikeinen geloven dat de Chinezen Obama hebben bedot. Omdat China en de VS alleen algemene toekomstdoelen en geen concrete actiepunten hebben opgesteld, vrezen de Republikeinen dat China zich niet aan de klimaatafspraken zal houden. De Amerikaanse economie krijgt volgens hen bovendien rake klappen door onnodige nieuwe emissienormen. Dat laatste hoeft zeker niet te kloppen, omdat het Witte Huis een extra economische groei voorziet bij gebruik van duurzame energiebronnen.

Voorzichtig

Het Witte Huis is voorzichtig optimistisch over de doelstelling van China om de snelle stijging van de uitstoot van koolstofdioxide te remmen – om vervolgens twintig procent China’s energie herbruikbaar te maken in 2030. Een uitdaging, omdat het land sterk afhankelijk is van steenkool en zich meer moet inzetten voor andere energiebronnen dan fossiele brandstoffen.

Daarom zetten analisten vraagtekens bij de klimaatafspraken, stellend dat deze niet ver genoeg gaan. Op basis van het nationale steenkoolverbruik kan China dit al in 2025 bereiken. Dat zei Li Shuo, onderzoeker van klimaatverandering en steenkoolbeleid bij Greenpeace Oost-Azië. 

Monsterwolken

De internationale gemeenschap heeft weinig kijk op het feit dat bijna geen enkel land een soortgelijke doelstelling heeft weten te bereiken. Maar voor de klimaatafspraken tussen de China en de VS kan men toch even recht overeind gaan zitten. In september had de vertrekkende EU-Klimaatcommissaris Connie Hedegaard gezegd dat het een groot geschenk voor de wereld betekent.als China haar uitstoot van koolstofdioxide vóór 2030 met succes weet te remmen, 

Vanwege haar landoppervlakte en industriële ontwikkeling is het heel belangrijk dat China dicht bij deze doelstelling komt. Niet alleen voor de duurzaamheid in de wereld, maar ook voor de Chinese volksgezondheid. Met de klimaatafspraken heeft President Xi gehoor gegeven aan de maatschappelijke verontwaardiging over de monsterwolken van smog die het enorme land bedekken. In de afgelopen twee jaar hebben Chinese steden ‘s werelds ergste metingen van luchtvervuiling laten zien. Steenkool blijkt een belangrijke bron van luchtvervuiling te zijn. 

De Chinese regering heeft gezegd niet meer afhankelijk te willen zijn van steenkool, en verkent nieuw terrein op het gebied van energiebronnen. Bij succes zal de Chinese bevolking niet alleen een schonere lucht hebben, maar zal China ook sterk hebben bijgedragen aan de strijd tegen klimaatverandering van de wereld. Binnen de internationale betrekkingen zou dit exemplarisch zijn: het nationale belang valt samen met het collectieve belang.

take down
the paywall
steun ons nu!