Demonstrant tegen nieuwe Franse dam overleden

Demonstrant tegen nieuwe Franse dam overleden

Zaterdagnacht 25 oktober is een 21-jarig demonstrant tegen de bouw van een dam in Frankrijk omgekomen. Tijdens een confrontatie met de politie is hij volgens omstaanders ineen gezakt nadat flashgranaten werden afgevuurd.

dinsdag 28 oktober 2014 12:03
Spread the love
In het dorpje Testet in de gemeente Lisle-sur-Tarn in het zuiden van Frankrijk, wordt sinds geruime tijd actie gevoerd tegen de geplande bouw van de Sivens-dam, die een ecologisch waardevol wetland zou vernietigen. De dam zou vooral dienen voor de intensieve irrigatie van een twintigtal grote boerderijen. Tijdens een manifestatie zaterdag 25 oktober, uitten zo’n tweeduizend mensen hun protest tegen deze plannen.

Rond twee uur in de nacht van zaterdag op zondag, kwam het in de buurt van de parking aan de bouwwerf van de dam tot schermutselingen met de ordetroepen. Volgens een omstaander zou Rémi ineen gezakt zijn tijdens deze schermutselingen. Volgens de luitenant-kolonel  van de gendarmes gebruikten ze traangas, stun granaten en flash-balls, een soort rubber kogels.

Uit de autopsie blijkt dat Rémi ter plekke overleed nadat hij door een explosie op de grond werd geworpen. De advocaat van de familie stelt dat hij van op korte afstand gedood is door de impact van een door de ordetroepen afgevuurd vuurwapen zoals een projectiel, flash-ball of granaat. Hij verklaarde tevens dinsdagochtend 28 oktober 2014 klacht in te dienen wegens opzettelijke doodslag.

Maandag 27 oktober werd eveneens een officieel rapport over de bouw van de dam gepubliceerd waarin experten stellen dat er geen echte analyse van mogelijke alternatieven werd gedaan, wat des te meer te betreuren is gezien de grote investeringskosten en de beperkte voordelen van het project. Dit rapport, aangevraagd door minister van leefmilieu Ségolène Royal, werd pas openbaar gemaakt na een hongerstaking door tegenstanders van de dam.

Zondag 26 en maandag 27 oktober waren er over heel Frankrijk herdenkingen en protesten, waarbij het op sommige plaatsen tot schermutselingen kwam. In Brussel kwamen maandagavond een vijftiental mensen samen voor het consulaat van Frankrijk. Ook dinsdag 28 en woensdag 29 oktober zijn er samenkomsten in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!