11.11.11 vecht tegen verspilling van eten
Nieuws, Milieu, Samenleving, Artikels -

11.11.11 vecht tegen verspilling van eten

Een derde van alle voedsel gooien we weg. Tomaten, sla en boontjes moeten er mooi uit zien voor de klanten in de supermarkt. "Van sommige kruiden verkopen we daarom soms maar één op vijf", zegt een boer uit Kenia. 11.11.11 wil iets doen aan al die verspilling.

zaterdag 18 oktober 2014 09:00
Spread the love

11.11.11 ging zelf praten met boeren in Kenia in Afrika en Ecuador in Zuid-Amerika. De boeren vertelden er hun verhaal. Soms zijn hun boontjes te dik, te lang of te krom. Of de draad aan de zijkant is te dik. Vele boontjes worden ook verkocht in plastieken bakjes. Zijn ze te groot om daar in te passen? Dan snijdt de boer er soms zelfs vijf tot zes centimeter af. Terwijl dat evengoed eetbaar is. 

Europa is streng

Vaak haalt de boer zelf al tien tot vijftien op honderd boontjes uit de hoop. Die zijn wel eetbaar, maar niet mooi genoeg. Maar de kopers nemen dan nog maar de helft van wat overblijft. Al de rest is verlies. Europa heeft regels voor hoe groenten en fruit er moeten uitzien. En die zijn heel streng. 

De kopers verkopen de groenten door aan de klant. Mar die weigert soms ook een deel of de hele levering. En wat hij weigert, mag niet verkocht worden aan een concurrent. Dat wordt dan ook allemaal weggegooid. En de boer en zijn koper worden er ook niet voor betaald. Terwijl die boer wel veel geld heeft gestoken in zaden, water en arbeiders op zijn veld. 

Actie tegen verspilling 

11.11.11 vraagt Europa minder regels over hoe groenten er moeten uitzien. Maar ook supermarkten zijn nog veel te streng. Zij willen zelf geen kromme komkommers. Daarvoor zou Europa wel regels moeten maken, zodat er minder moet worden weggegooid. “Europa wil al oneerlijke handel aanpakken”, zegt Bart Staes (Groen) van het Europese parlement. “Maar de handelaars in voedsel hebben veel macht. En het is moeilijk hier nieuwe wetten over te maken.” 

11.11.11 vraagt zoveel mogelijk mensen om acties te doen tegen verspilling. Wil je meer weten? Kijk dan eens op hun website www.nietgenoeg.be. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!