Reportage, Samenleving -

Mensen in armoede betogen voor een hoger minimuminkomen

Naar aanleiding van de Werelddag tegen armoede kwamen ook dit jaar verenigingen en vakbonden op straat. De regering beloofde de minimumbedragen van sociale uitkeringen op te trekken, maar volgens de betogers is dat een schijnmanoeuvre. De optocht vertrok aan het Brusselse Noordstation en ging naar het Europakruispunt voor het Centraal Station, waar mensen in armoede hun verhaal vertelden.

zondag 12 oktober 2014 21:38
Spread the lovePeter Heirman, Netwerk tegen armoede:
“De regering heeft het optrekken van de minimumbedragen van de sociale uitkeringen aangekondigd, maar dat is een schijnmanoeuvre. Want ze willen eerst alle sociale voordelen bij dat inkomen tellen, zoals schooltoelages, tussenkomsten bij abonnementen, om te zien of dat inkomen al dan niet onder de armoedegrens ligt. Terwijl dat helemaal niet de bedoeling is van die armoedegrens. Die zegt dat je basisinkomen, de uitkering die je maandelijks krijgt, boven de armoedegrens moet liggen. Een gezin krijgt 1089 euro leefloon per maand terwijl de armoedegrens op 2100 euro ligt. De kloof is dus enorm groot. En wat men nu probeert te doen, is de uitkeringen kunstmatig optrekken om dan vast te stellen dat bijna niemand nog een hogere uitkering moet krijgen.”
Geneviève:
“Als werkloze en gezinshoofd ontvang ik ongeveer 1000 euro per maand. Ik ben een alleenstaande moeder met 5 kinderen. Ik krijg ook kindergeld. Met mijn werkloosheidsuitkering betaal ik de huur en vaste kosten. Het kindergeld dient voor transport, eten en kledij, kortom leefgeld voor 6 personen. Er zijn dingen die we niet kennen: vakantie, uitstapjes, auto, een sociaal leven. De kinderen zijn nog nooit op schooluitstap geweest. En ze worden op school gediscrimineerd omdat ze niet dezelfde kleren hebben als de anderen. “
Lutgart :
“Mijn dochter heeft een vervangingsinkomen van ongeveer 800 euro. Daar moet ze 500 euro huishuur van betalen. Wat schiet er dan nog over? Ze bespaart op alles. Af en toe gaat ze met mij boodschappen doen of wrijft ze aan haar papa’s mouw. Dat is helemaal niet leuk. Maar als we alle eindjes aan elkaar knopen dan komen we er wel. “
Lydia:
“Wat ik nu soms over heb, dat zet ik op mijn spaarboek. Ik spaar om op vakantie te gaan. Dat wil ik graag nog eens doen. Dit jaar is het niet gelukt. “
Jean:
“Een hoger inkomen voor arme mensen is een prioriteit want met een leefloon van 800 euro, of een werkloosheidsuitkering voor een alleenstaande van zo’n 1100 euro geraak je er niet. Je moet daarvan een huishuur en kosten betalen, je komt er echt niet. “

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!