Open brief VRT-medewerkers en programmamakers

De besparingen bij de VRT kunnen op weinig bijval rekenen van het personeel. Donderdag werden de uitzendingen al even onderbroken voor het bericht ‘Personeel en vakbonden van de VRT verwerpen de besparingen van de Vlaamse regering: hart boven hard’. Vrijdag verscheen onderstaande open brief van VRT-medewerkers en programmamakers.

zaterdag 11 oktober 2014 17:03
Spread the love

Geachte kijker, luisteraar, surfer,

Het gebeurt niet gauw dat wij een boodschap aan u richten. U, dat zijn de zes miljoen Vlamingen, onze opdrachtgevers en financiers. Wij, dat zijn de VRT- programmamakers en medewerkers. Volgens alle onderzoeken doen wij ons werk goed, dat is de relatie die wij met u aangaan. Maar nu is er een probleem, voor u en voor ons. 

De nieuwe Vlaamse regering wil snoeien in het budget van de openbare omroep. Door vorige besparingen zijn we nu met 400 collega’s minder. Daardoor is de werkdruk flink toegenomen. Wij willen voor iedereen van u een breed, interessant en kwaliteitsvol aanbod realiseren op tv, radio en internet. Dat is ons werk en ons leven. Wij doen dat met hart en ziel en dat willen wij blijven doen. Voor u allemaal. Want ieder van u betaalt mee voor de openbare omroep. Door de voorgestelde besparingen zullen bepaalde essentiële VRT-opdrachten sneuvelen, waardoor wij u minder programma’s zullen kunnen aanbieden. 

U allemaal bent onze aandeelhouders, u en niemand anders. Wij werken voor u en voor niemand anders. Natuurlijk willen wij met de middelen die we hebben, bekijken wat beter kan. Dat moeten we ook altijd blijven doen. We willen en kunnen dat ook waarmaken. Maar door de nu geplande afbouw kan de VRT alleen maar slechter worden. 

Voor 46 euro per jaar (of nog geen 13 cent per dag) en per Vlaming maken wij voor u iedere dag van het jaar een gevarieerd aanbod op radio, tv en internet, waaronder nieuws, sportuitzendingen, kwaliteitsfictie, informatie over cultuur, wetenschap, buitenland, kinderprogramma’s zonder reclame en zoveel meer. En we doen dat veel goedkoper dan in alle andere Europese landen.

In Vlaanderen hebben we het geluk dat we goede commerciële omroepen hebben. Mede dankzij de kwaliteit van de VRT-programma’s en de hoge waarderingscijfers worden de commerciële mediabedrijven ertoe aangezet ook programma’s van hoge kwaliteit te maken. Een sterke VRT is dus goed voor de hele Vlaamse mediamarkt en voor de productiehuizen.

Maar dit is vooral goed voor u, de Vlaamse kijker, want op die manier worden er hier erg veel uitstekende Vlaamse producties gemaakt, door de openbare omroep en door de commerciële stations. Als commerciële omroepen de kans krijgen om evenveel winst te maken met goedkope Amerikaanse programma’s omdat er geen uitdagende openbare omroep meer is, zullen ze niet aarzelen om dat te doen. Daarvan bent u als Vlaamse kijker de dupe.

Wordt de openbare omroep afgebouwd, dan zullen meer en meer programma’s alleen via betaal-tv worden aangeboden: grote sporttornooien, kwaliteitsreeksen en films uit Vlaanderen en uit het buitenland. Dat zal de Vlaamse kijker en luisteraar meer kosten dan 46 euro per jaar.

Verdere besparingen zullen de goede relatie die wij met u hebben, beschadigen. Wij vragen niet dat u voor ons gaat betogen of verkozenen gaat lastigvallen. Maar een mailtje als steun naar openbriefvrt@gmail.com zal ons veel plezier doen. Als u vragen hebt, mag u die ook via deze weg doorsturen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!