Landbouwkamp in Haren tegen komst gevangeniscomplex

Door de geplande bouw van een nieuwe gevangenis in Haren, een deelgemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wordt landbouwgrond bedreigd. De ligging van het gevangeniscomplex stuit op veel tegenstand bij buurtbewoners. Sinds augustus houden actievoerders het toekomstige bouwterrein bezet. Hieronder vind je hun steunoproep.

dinsdag 7 oktober 2014 12:14
Spread the love

In Haren plant men een nieuw gevangeniscomplex annex gevangenisdorp, dat het grootste van ons land zal worden. Er zal plaats zijn voor 1190 gedetineerden, verspreid over acht entiteiten, waaronder drie mannengevangenissen, een vrouwengevangenis en een jeugdinstelling. Het complex zal de verouderde gevangenissen in St-Gillis, Vorst en Berkendael vervangen.

Concreet gaat het over: 

 • 2 entiteiten voor mannen (arresthuis): 306 plaatsen per entiteit
 • 1 entiteit voor mannen (strafhuis): 224 plaatsen
 • 1 entiteit voor vrouwen (gesloten): 100 plaatsen
 • 1 entiteit voor vrouwen (open): 60 plaatsen
 • 1 entiteit voor uit handen gegeven jongeren: 30 plaatsen
 • 1 forensisch psychiatrisch centrum (met medisch centrum): 144 plaatsen
 • 1 entiteit algemeen beheer (incl. beperkte detentie): 20 plaatsen

De vroegere Wansonsite, vandaag een industriële stadskanker, zal afgebroken worden. De start van de werken wordt bekendgemaakt van zodra de benodigde vergunningen rechtsgeldig zijn. Indien de werken in het voorjaar van 2015 kunnen starten, dan zal de gevangenis tegen eind 2017 klaar zijn.

Landbouwtraditie

De wandel- en fietsweg Keelbeek die het terrein doorkruist, zal omgeleid en opnieuw aangelegd worden. De ligging van het gevangeniscomplex stuit op veel tegenstand, zowel bij buurtbewoners, als bij activisten.
Haren was niet zo lang geleden vooral gekend om de uitgestrekte velden met de lange typische witlooftunnels in de winter. Vandaag wordt het dorpje steeds meer opgeslokt door de uitbreiding van de grootstad. Daarmee verdwijnt ook langzaam maar zeker de landbouwtraditie.

Landbouwgrond zal binnenkort ook plaats moeten maken voor de geplande gevangenis. Een groep jonge inwoners van Haren steken de schouders nu onder een nieuwe stadsboerderij.

Op 17 april 2014 werd al de eerste spade gestoken door de patatisten, steun aan de boerenstrijd, het comité van Haren (bewoners) en lokale vrijwilligers. Een paar honderd activisten plantten aardappelen op twee Harense velden. Het ene veld behoort toe aan twee jonge landbouwers die net gestart zijn met de stadsboerderij. Voor het tweede veld was er geen toelating omdat het deel uitmaakt van de plaats waar de gevangenis zal komen.

Strijdpunten

Sinds zaterdag 10 augustus 2014 houden tegenstanders van het grootste gevangeniscomplex van het land, het toekomstig mogelijk bouwterrein (landbouwgrond van Brussel Stad) bezet. Enkele van de strijdpunten die de bezetters op deze plek verenigen:

 • de aanwezigheid van beschermde planten en dieren op de site; 
 • de strijd tegen de intensieve verstedelijking;
 • de wil en de noodzaak voor de Harenaren om een van hun en Brusselse laatste open groene landbouw- en natuurruimtes, en hun wandelwegen, te vrijwaren;
 • de noodzaak van lokale landbouw;
 • de noodzaak van voedselautonomie;
 • de strijd tegen de penitentiaire vrijheidsberoving en tegen repressie.

Al enkele jaren is er een groep in Brussel actief, La Cavale, die zich expliciet verzet tegen gevangenissen en repressie. Zij verzetten zich ook tegen de bouw van de megagevangenis in Haren.

Actief meehelpen

We roepen iedereen dan ook op ons protest te komen versterken en organiseren in de toekomst diverse activiteiten.

Wil jij ook actief komen meehelpen? Kom dan af met tent een slaapzak naar het landbouwkamp!

 • Adres: Keelbeekweg, 1130 Haren (wegbeschrijving: zie pdf-bijlage onderaan dit artikel)
 • Contact: 0465/94.02.44 en 0472/38.81.04
 • Teken de petitie.
 • Nieuws van op het bezette terrein kan je volgen via de infoblog
 • Vrijdag 17/10 van 16u tot 12u: feestelijke actieavond voor toegang tot landbouwgrond: Meer info over dit event vind je op onze website. (Hondjes aan de leiband. Veganistisch eten is voorzien!)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!