Opleiding administratie/onthaal via OCMW Antwerpen

Opleiding administratie/onthaal via OCMW Antwerpen

woensdag 1 oktober 2014 15:11
Spread the love

Ik heb tot vorig jaar augustus deeltijds gewerkt als administratief bediende. Daar mijn werkgever met pensioen ging, werd ik ontslagen. Dit ging niet van een leien dakje daar er een foutje was gebeurd met de opzegtermijn en ik zodoende 6 maanden heb moeten wachten alvorens ik een uitkering kreeg. Gelukkig werd ik zeer goed bijgestaan door de juridische dienst van BBTK waarvoor dank!

Aangezien ik deeltijds werkte, heb ik ook maar recht op een deeltijdse uitkering. De jaren die ik vroeger fulltime had gewerkt, tellen opeens niet meer mee. Ik krijg dus een uitkering van +/- 400 euro per maand. Ik ben alleenstaande met drie kinderen ten laste die allen nog studeren en heb dus ook wel kinderbijslag en allimentatie, doch had 250 euro minder dan ervoor. Tot er iemand me vertelde dat ik een leefloon kon aanvragen bij het OCMW en die zouden dan een aanpassing doen.

Het was voor mij een redelijke drempel maar ik heb toch mijn moed verzameld en ben naar het OCMW getrokken met alle nodige papieren. Daar mijn kinderen reeds meerderjarig zijn zou ik steun krijgen als alleenstaande. Ze bekijken elke maand hoeveel werkloosheidssteun je hebt gekregen en passen dan bij.

Op de dienst van het OCMW vertelden ze mij ook dat ik, mits schriftelijke en mondelingen testen, ingeschakeld kon worden via een sociale dienst als administratief bediende of onthaal. Ik zou dan net zo veel maanden fulltime werken om dan daarna ontslagen te worden maar zo zou ik toch recht hebben op een volledige werkloosheidsvergoeding.

Ik heb meegedaan aan deze testen doch was niet geslaagd omwille van een aantal spellingsfouten en exel. Dit laatste onderdeel had ik inderdaad niet ingevuld (heb dit nooit moeten toepassen in mijn werkverleden) en had het ook gemeld aan de desbetreffende persoon. Dus ik kon een opleiding volgen (gratis) administratie/onthaal gedurende 4 weken. Zo gezegd zo gedaan!

Mijn eerste les in administratieve vaardigheden: het vervoegen van werkwoorden. Tja, het wil toch wel lukken dat ik dit al in de lagere school heb geleerd. De tegenwoordige tijd, de gebiedende wijs, onvoltooid verleden tijd… kortom u kent de regeltjes wel. Zeer moeilijk en verwarrend voor anderstaligen, die ook aanwezig waren op de cursus, ook wel verbaasd over het feit wat ik daar kwam doen! Ik had graag een opleiding exel gevolgd doch dit kwam pas aan de beurt in de 3de week.

Ik ben na de middagpauze niet meer teruggekeerd. Ik voelde me vernederd en vond dit een enorm tijdverlies. Ik ben bijna 50 jaar, heb gestudeerd in Antwerpen en als je dan in een klasje moet gaan zitten en terug moet gaan aanhoren hoe je werkwoorden moet vervoegen, dat is niet goed voor je zelfvertrouwen! Het was beschamend en dat vonden veel mensen tijdens de schriftelijke testen ook, mensen met een bachelor, die wegens bepaalde omstandigheden een leefloon hadden maar die eender welke job moesten aannemen (fruit plukken bij een boer) en indien ze dit weigerden, verloren ze hun leefloon. Mensen met een diploma culturele en sociale vaardigheden die van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Ik blijf solliciteren hoewel het zeer moeilijk is om in deze tijd en op mijn leeftijd nog een geschikte job te vinden. Maar een opleiding administratie/onthaal via het OCMW: daar bedank ik voor!

take down
the paywall
steun ons nu!