De wake-up call van de Islamitische Staat
Opinie -

De wake-up call van de Islamitische Staat

Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Groen, vroeg zich af waarom westerse jongeren zich aangetrokken voelen tot IS die een hele regio terug naar de Middeleeuwen lijkt te willen brengen. En waarom trekken die jongeren naar een oorlog waar ze eigenlijk helemaal niets niets mee te maken hebben? Maar zijn dit wel de correcte vragen? Spelen er niet hele andere verziekende invloeden? Leidt er ook een weg naar een mooie toekomst?

dinsdag 30 september 2014 10:14
Spread the loveFoto: Rode Kruis

‘Wat schort er aan onze samenleving, dat zo veel jongeren denken te moeten gaan strijden voor een islamitisch kalifaat, een oorlog waar ze niets mee te maken hebben?’ Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Groen, riep in Knack op om de juiste conclusies te trekken uit de IS-wake-up-call

Velen in het Westen zijn ongerust over de dreiging die uitgaat van Isis-IS-Isil. Zal deze fundamentalistische organisatie, na de brutale onthoofdingen van Westerlingen, ook aanslagen plegen in onze contreien? De verontwaardiging over jongeren die IS vervoegen is groot en net als verschillende burgemeesters in Vlaanderen vinden velen dat er streng moet opgetreden worden. Bruno De Lille vraagt echter begrip voor deze jongeren, maar begrijpt niet. “Hoe komt het dat ze zich aangetrokken voelen tot een oorlog waar ze eigenlijk niets maar dan ook niets mee te maken hebben?”

Rechtbank

Hij heeft gelijk, want – het is een beetje cynisch – we beschikken over voldoende wapenkracht om de oorlog buiten onze grenzen te houden en de vernietigende bombardementen te laten plaatsvinden in het Midden-Oosten. De bommen werden in 1991 gegooid in Irak, in 2003 herhaalde de coalition of the willing zijn genadeloze bombardementen en werd Irak – bij wijze van spreken – terug gekatapulteerd naar de Middeleeuwen. Enkele jaren later bombardeerden we Libië en het resultaat was en is alweer een “mislukte staat” waar verschillende gewapende milities tegen elkaar vechten.

Onlangs werd Gaza overladen met bommen omwille van de moord op drie Israëlische jongeren. De normale gang van zaken bij een moord is een politioneel onderzoek, waarbij men de daders voor de rechtbank brengt. Zo lopen de zaken niet in het Midden-Oosten. In plaats daarvan werd Gaza gedurende vele dagen gebombardeerd, waarbij de infrastructuur (ook ziekenhuizen) werden vernield en een goeie 1500 Palestijnen het leven lieten. Een hele eigenaardige manier om recht te laten zegevieren.

Inmenging

Ik kan me voorstellen dat jongeren, afkomstig uit het Midden-Oosten, minstens verontwaardigd zijn over deze bombardementen, waarbij tienduizenden ‘broeders’ (mannen, vrouwen en kinderen) werden gedood. Ik kan me zelfs voorstellen dat mensen degenen die verantwoordelijk zijn voor deze vernietigende bombardementen gaan haten. Als dan een weliswaar dubieuze organisatie opstaat en verkondigt dat zij in het Midden-Oosten een eigen kalifaat heeft opgericht, zonder Westerse inmenging, waarbij men zelf de bodemrijkdommen (olie nietwaar) gaat exploiteren voor de eigen bevolking, kan ik me eveneens voorstellen dat sommige jongeren zich geroep voelen hieraan mee te werken.

Dat is naïef en we mogen dat niet steunen, integendeel. We moeten wel nog andere conclusies trekken dan Bruno De Lille doet. Het gaat hier niet enkel om de situatie waarin vele moslimjongeren in België moeten leven. Het gaat er ook om dat België ook deze keer (in Libië waren we er al bij) actief de bombardementen steunt en… uitvoert. Vermits IS geen echte militaire bases heeft, geen afgezonderde militaire commandocentra, maar als een guerrilla-organisatie tussen de plaatselijke bevolking leeft en vecht, zal elk bombardement ook vele onschuldige burgers treffen. Weerom worden olie-installaties vernietigd, weerom zullen civiele bouwwerken er moeten aan geloven, want deze worden ook gebruikt door de terreurgroep IS.

Zelfs militaire deskundigen hebben bij herhaling te verstaan gegeven dat je IS niet kan vernietigen via luchtaanvallen. Dat zal moeten gebeuren met grondtroepen. Vertegenwoordigers van het verzet laten weten dat ze IS zelf wel zullen verdrijven en verzetten zich tegen buitenlandse inmenging. Hoe je het draait of keert: we zijn vertrokken voor de zoveelste vernietigingsoorlog in Irak. Er is geen enkel plan hoe het land dan moet bestuurd worden, hoe het land moet heropgebouwd worden, hoe de bevolkingsgroepen kunnen gaan samenwerken. Net als in Libië zullen we weer een puinhoop achterlaten. Irak werd reeds vernietigd en tot vervelens toe moeten we herhalen dat in Irak ziekenhuizen, scholen, irrigatie-installaties, musea werden vernietigd, academici en journalisten vermoord en dat met de actieve steun van het Westen een sectair en corrupt regime werd geïnstalleerd.

Middeleeuwen 

Ik geef het toe: ik ben aan het afdwalen en ik keer dan ook terug naar een andere zinsnede van Bruno De Lille: “Is het dan echt onmogelijk om te ontsnappen aan de verziekende invloed van die extremistische groeperingen dat ze een mooie toekomst in ons land willen inruilen voor de gruwelen van oorlog en geweld, voor een Islamitische Staat die een hele regio terug naar de Middeleeuwen wil brengen?” We hebben IS niet nodig om Irak terug naar de Middeleeuwen te brengen, daarvoor hebben de vernietigende bombardementen van de VS en bondgenoten reeds gezorgd.

Ik zou de vraag van Bruno De Lille daarom willen herformuleren: “Is het voor onze politici dan echt onmogelijk niet toe te geven aan de verziekende invloed van de VS, en als Belgen een onafhankelijke koers te varen om samen met alle positieve krachten in het Midden-Oosten te zoeken en te werken aan een mooie toekomst voor de mensen die er leven en wonen, in plaats van te gedogen dat de gruwelen van oorlog en geweld een hele regio naar de verdoemenis helpen?”

Links:
– http://rt.com/usa/191576-syria-coalition-silos-civilians/
– http://www.informationclearinghouse.info/article39796.htm

– http://www.heyetnet.org/en/index.php/aciklamalar/item/1075-statement-no-1024-regarding-the-new-international-coalition-against-the-so-called-terrorism

– http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/sep/26/plan-winning-war-against-isis-obama-success

Ward Treunen is lid van het Executive Committee of the BRussells Tribunal.

take down
the paywall
steun ons nu!