Parckdesign aan Tour & Taxis blijft

De herbestemming van de site Tour & Taxis is definitief ingezet. Het enorme terrein ten Noorden van de Brusselse vijfhoek was jarenlang een verwaarloosde plek, nadat het een eeuw lang dienst had gedaan als douanecentrum. De tweede editie van Parckdesign, dat de publieke ruimte in de stad wil ondervragen en opnieuw uitvinden, loopt officieel ten einde in het weekend van 20 september, maar de resultaten zijn onomkeerbaar.

woensdag 17 september 2014 12:38
Spread the love

De laatste jaren is er veel veranderd. Het Koninklijk Depot werd volledig gerenoveerd, de Sheds (voormalige opslagplaatsen) worden het jaar rond gebruikt voor beurzen, tentoonstellingen en culturele evenementen. En sinds kort heeft het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) zijn intrek genomen in een gloednieuw gebouw.

Nu krijgt ook het grote park steeds meer vorm. Belangrijk in die evolutie is het initiatief Parckdesign, een evenement dat enkele jaren geleden focuste op de aanpak van design en stadsmeubilair in de parken en tuinen van de stad.

Biënnale

De editie van 2012 was gewijd aan interventies in tussenruimtes, op braakland van een wijk in Anderlecht, en werd beschouwd als editie nul die een koerswijziging markeert. De ambitie van dit evenement is om een biënnale te worden die de methodes ondervraagt om nieuwe publieke ruimte in de stad uit te vinden.

Na een fase van reflectie, creatie en participatie bij de ontwikkelaars werden de buurtbewoners, (beeldende) kunstenaars, studenten, moestuiniers en stadsimkers uitgenodigd om projecten op te zetten. Ze moesten elementen uit de voedselproductie inpassen in de schepping van een nieuw stadspark, met het platteland en de landbouw als thema.

Leidmotief

Voor de huidige editie is men anderhalf jaar met de voorbereidingen bezig geweest. Alles draait rond het concept ParckFarm met als leidmotief ‘Van het landschap naar het bord’. Internationale teams werkten aan verschillende projecten: een FarmHouse (een serre), een FarmTruck, een gemeenschappelijke tuin, er worden dieren gehouden door buurtbewoners, er is een mobiel project met bijen, andere insecten en een project over afval. Daarnaast was er een uitgebreid activiteitenprogramma.

Na vijf maanden ParckFarm is het festival afgelopen. Komend weekend is een afsluitingsweekend met een colloquium en muziekavond, maar tegelijk vormt het het begin van iets nieuws. Vanwege het grote succes van het festival blijven de meeste installaties in ieder geval nog een jaar staan.  

Openbare danszaal

Op zaterdag 20 september komen er tijdens het colloquium enkele experts in urbanisatie en agricultuur praten met de buurtbewoners. ‘s Avonds vindt The Electric Rainbow Festival plaats onder de lichtsculptuur van beeldend kunstenaar Hidde van Schie. De avond heeft een eclectische line-up: free-jazz met Tommy Moustache, swamp-rock van Van Schie’s eigen band Friday Wilkinson, prog-dub met The New Earth Group en synth-techno met Stellar Om Source, die dit jaar ook op Incubate speelde.

Ook de lichtsculptuur blijft in het park. Doordat deze onder de Jubelfeestbrug is gemonteerd, is het heel gezellig en open: een openbare danszaal als het ware, waar trouwens ook door jongens uit de buurt gevoetbald wordt of aan yoga gedaan wordt. En op de autoloze zondag 21 september wordt er aangesloten bij het buurtfeest en de rommelmarkt in de Picardstraat en omliggende straten.

Meer info: www.parckdesign.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!