Oekraïne: in volle vaart naar de instorting

Oekraïne: in volle vaart naar de instorting

dinsdag 2 september 2014 18:40
Spread the love

Op 4 en 5 september is er de jaarlijkse NATO-top. 60 landen zullen in Wales aanwezig zijn, de 28 leden inbegrepen. Eregast is de Oekraïense president Porosjenko zijn. 

De agenda van de NATO-top

Het zal o.a. gaan over een nieuwe relatie met Rusland n.a.v. “de illegale acties in Oekraïne” en het aanleggen van reserves voor vlugge ontplooiing New Link.  In het artikel “Putin will Ukraine teilen” van 1 september vertelt het Handelsblatt dat de NATO vijf steunpunten plant met 300 tot 600 man in de drie Baltische republieken, Polen en Roemenië. 

De laatste week vertelden de Britse tabloids en de serieuze kranten als de New York Times bijna iedere dag dat Russische tanks of gewapende voertuigen Oekraïne binnengedrongen waren. 

In het geciteerde artikel van de Canadese site Global Research (29 augustus) zie je de beelden die de NATO verspreidt. Merkwaardig genoeg komen die niet van Amerikaanse spionagesatellieten maar van www.DigitalGlobe.co. Dit bedrijf zegt van zichzelf dat het “a leading global provider of high-resolution earth imagery” is. Het is niet duidelijk waar die tanks en gewapende voertuigen op de foto’s vandaan komen en of ze door Russische militairen bediend worden. 

De militaire verliezen

In het document in bijlage vind je een officieel overzicht van de militaire verliezen van 9 tot 15 juli ondertekend door de ministers Avakov en het hoofd van de anti-terreur Gritsak. De vertaling is van Global Research:

Totaal van Oekraïense verliezen:

 1. Gesneuveld in de strijd: 1600
 2. Verwond in de strijd: 4723
 3. Tanks: 35
 4. Gewapende voertuigen: 96
 5. Artillerie: 38
 6. Luchtmacht: 7
 7. Helicopters: 2
 8. Auto’s: 104

Totaal van de verliezen van de (pro-Kiev) milities:

 1. Gesneuveld in de strijd: 48
 2. gewond in de strijd: 64
 3. Tanks: 2
 4. Gewapende voertuigen: 0
 5. Artillerie: 5
 6. Auto’s: 8

Totaal burgerslachtoffers

 1. Gedood: 496
 2. Gewond: 762

Ondertekend en voorgelegd op 18 juli door: Arsen Avakov (Minister v. Binnenlandse Zaken) en V. Gritsak (Hoofd van Anti-terreur Oekraïne)

De pro-Russische site Cyberberkut komt voor de periode van 20 juni tot 15 augustus aan 65 buitgemaakte tanks en 69 gewapende voertuigen voor de Donbassrebellen zogezegd op basis van gehackte documenten New Link  De rebellen hebben blijkbaar een uitgebreid militair arsenaal van het Oekraïense leger ingepikt en bij de NATO-foto’s kan het over die buit gaan. Niemand heeft immers concrete foto’ s van Russische tanks die de grensposten voorbijrijden. 

Dienstplicht straks ook voor studenten

Het land voert de dienstplicht weer in. Janoekovitsj had die een jaar geleden afgeschaft en een beroepsleger ingevoerd. De Cyberberkut publiceert  een ontwerp van presidentieel decreet dat full-time studenten hoger onderwijs zal oproepen. Ze zouden niet worden ingezet voor de contra-terreur. Straks zal het land alle valide mannen moeten oproepen tussen 18 en 60 jaar! Hele bataljons zouden de wapens hebben neergelegd en naar Rusland gevlucht zijn. De ontduiking van de dienstplicht neemt schrikbarende vormen aan. De regeringspolitici die de maatregel komen uitleggen zelfs in het westen van het land, worden bedreigd. 

De laatste tien dagen is het aantal burgerdoden verdubbeld en nu opgelopen tot ruim 2000. Er zouden 1 miljoen Oekraïners naar Rusland gevlucht zijn. Dat zijn cijfers van de mainstream media.

De ingecalculeerde burgeroorlog

De VS had bij de lang geplande regimeverandering ingecalculeerd dat er een rebellie zou zijn en wellicht gehoopt dat Rusland rechtstreeks tussen zou komen om dan als agressor te kunnen worden afgeschilderd. Ze kenden deze ontwikkelingen maar al te goed van Irak. De burgeroorlog is er inderdaad zoals in Irak gekomen. 

Het bewind van Kiev had tegen de NATO-bijeenkomst de rebellen de genadeslag willen geven maar het ziet ernaar uit dat die de omsingeling hebben kunnen doorbreken New Link  Ze zouden daarbij tot bij Mariupol zijn doorgestoten en 7000 soldaten waaronder strafbataljons hebben omsingeld. volgens Global Economic Trend Analysis New Link  De instroom van Russische “vrijwilligers” zal daar niet vreemd aan zijn. Mogen die de Responsibility to Protect inroepen waar president Clinton mee uitpakte in Kosovo?

Een door het IMF gefinancierde oorlog

Global Economic Trends Analysis merkt daarbij op dat Kiev steeds vers geld nodig heeft voor het leger. Kiev heeft 3 miljard dollar nodig en de nu binnengekomen tranche van het IMF is 1,4 miljard dollar. Die tranche gaat dus integraal naar de oorlog tegen de rebellie in het oosten. Het IMF is bekend om zijn rellen bij de zware besparingsprogramma’s die opgelegd worden aan de bevolkingen. Dit is echter een IMF-oorlog die rechtstreeks met de tranches gefinancierd wordt.  Een primeur!

Zelfs de NEW YORK TIMES ontgaat het niet …

Nog een woord over die strafbataljons die achter de linies het burgerverzet opruimen in het kielzog van het leger. Een journalist van de New York Times, Andrew Kramer, vermeldt in een artikel van 9 augustus over de herovering van Marinka: Officials in Kiev say the militias and the army coordinate their actions, but the militias, which count about 7,000 fighters, are angry and, at times, uncontrollable. One known as Azov, which took over the village of Marinka, flies a neo-Nazi symbol resembling a Swastika as its flag.”  Het ontgaat hem niet dat het griezelig is een nazivlag te hijsen in pro-Russische dorpen New Link  Hebben de inwoners van de Sovjetunie (Russen, Oekraïners…) niet 20 miljoen mensenlevens verloren in de Tweede Wereldoorlog?

Maar de economische instorting is nog ingrijpender…

Toch is de instorting van de titel niet direct de militaire instorting. Die kan nog een hele tijd worden tegengehouden door nog meer NATO-experts te sturen, materieel, buitenlandse huurlingen betaald door de oligarchen. De economische instorting is veel ingrijpender and dringender.

In dit artikel van de Strategic Culture Foundation van 22 augustus lees je over de 29 sancties die Oekraïne Rusland oplegt New Link  Economische zelfmoord! 

De ontslagnemende eerste minister Jatsenjoek raamt het verlies daarbij op 7 miljard dollar. De export van machines gaat voor 58% naar Rusland. Moeten die militaire bedrijven die meestal Russisch eigendom zijn dan gewoon vertrekken? Er is weinig reden om aan te nemen dat Oekraïne die overstock op de internationale markt kan dumpen. Die producten beantwoorden niet aan de NATO-normen. Oekraïne had een van de grootste bedrijven van vliegtuig- en helicoptermotoren. Moet dat gewoon ontmanteld worden en in Rusland weer worden opgebouwd? Wat met de Antonov-vrachtvliegtuigen bekend bij de NATO in Afghanistan? Wat met de raketmotoren in Dnjepropetrovsk?  

In de luchtvaart- en ruimtevaartindustrie ramen ze het verlies op 10 tot 20 miljard dollar.
Wat met de turbinemotoren van de Russische zeemacht? 

In de energiesector wordt het verlies op 6 miljard geraamd.  Denk aan de nucleaire brandstof voor de kernreactoren van het Sovettype 

Dat gaat gepaard met een enorme brain drain richting Rusland.

Het land terug naar de 19de eeuw: gedesindustrialiseerd en agrarisch

Jatsenjoek en zijn IMF-bazen vinden dat wellicht niet erg. Het land moet helemaal weer worden opgebouwd. We moeten vooruit. De oude activiteiten gewoon afstoten. Thatcher zei dat ook in de jaren 1980. Groot-Brittannië kon zonder mijnen, scheepsbouw, automobielindustrie. De dienstensector en Londen als financiële markt van de wereld zouden voldoende activiteiten ontwikkelen. 

Voor Oekraïne is die financiële sector en dienstensector er echter niet tenzij je de prostitutie, de huurlingen en de seizoenarbeiders in West-Europa daaronder rekent. Als de industriële sites ontmanteld zijn, is er nog de zwarte aarde… Laat agroconcerns en “frackers” (tien)duizenden hectare kopen voor monoculturen of gewoon als belegging. 

Dan kun je gerust met een paar miljoen mensen minder voortdoen. Die massale emigratie en de vele burgerdoden zijn in die zin een zegen. Die mensen zijn “economisch” niet meer nodig in een opnieuw agrarisch geworden en gedesindustrialiseerd Oekraïne. Wellicht hoopt Kiev en zijn IMF-bazen dat  landbouwarbeiders gemakkelijk onder de knoet kunnen worden gehouden.

Terug naar de 19de eeuw dus maar dan zonder de relatieve overbevolking van het platteland. Het land heropbouwen, noemen ze dat… De pot op met de brain drain.. Gewoon zwarte aarde met landbouwarbeiders en bewakers van de installaties…

take down
the paywall
steun ons nu!