Honderden miljoenen voor krantenbedrijven. De subsidie waar niemand over spreekt

De VRT? Besparen! Culturele en sociale organisaties? Snoeien! Eén subsidiestroom blijft in al het besparingsgeweld onaangeroerd. Niemand stelt de jaarlijkse steun aan de kranten en tijdschriften in vraag. We schreven hier ooit dat het misschien wel om 300 miljoen euro gaat. Dat bleek een serieuze onderschatting.

vrijdag 29 augustus 2014 16:09
Spread the love

Er zijn nog vier grote bedrijven die kranten en tijdschriften uitgeven in Vlaanderen (Mediahuis, Roularta, Sanoma en De Persgroep). Aan Franstalige krant groeit er op de krantenmarkt een duopolie (Tecteo en Rossel).

De mediagroepen slagen er al jaren in nogal wat subsidiegeld in hun richting te laten stromen. Dat gebeurt in de luwte. Over het overheidsgeld voor de VRT of de cultuursector laait het debat regelmatig op. Over de subsidiestroom voor de kranten leest of hoort u zelden iets.

Enkele jaren geleden onderzochten wij hoeveel overheidsgeld de krantengroepen krijgen. We telden alles op en kwamen aan 350 miljoen euro. Dat bleek een onderschatting.

Doordat het contract over de vroege krantenbedeling binnenkort opnieuw toegewezen wordt, raakte bekend dat de overheid elk jaar 200 miljoen euro doorschuift naar Bpost om ervoor te zorgen dat de kranten en tijdschriften op tijd en voor een prijsje in uw bus belanden.

De tweede grote steunmaatregel is het btw-nultarief voor kranten en tijdschriften. Elk jaar publiceert de overheid de Inventaris van de vrijstellingen, aftrekken en verminderingen die de ontvangsten van de
staat beïnvloeden
.

Op pagina 63 van de recentste inventaris kan je lezen dat het nultarief voor kranten en tijdschriften de overheid elk jaar 190 miljoen euro kost. Dat is het bedrag dat de overheid zou innen als het tarief 21 procent was. (Het bedrag van 33 miljoen euro in ons oorspronkelijke onderzoek ging uit van tarief van 6 procent.)

Die twee steunmaatregelen samen komen neer op 390 miljoen euro voor het zestal bedrijven in deze sector. Tel daar ook nog de overheidsadvertenties bij, kleinere steunmaatregelen als Kranten in de klas en de gratis treinabonnementen voor journalisten en je komt aan een bedrag boven
het half miljard.

Ter vergelijking: het totale budget voor cultuur in Vlaanderen bedraagt 450 miljoen euro. De VRT krijgt elk jaar een kleine 300 miljoen. Een pak minder dus dan de kranten en tijdschriften.

Alleen al met die twee maatregelen (btw-nultarief en vroege postbedeling) kan je alle journalisten in België een degelijk loon geven.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!