Geen gerechtigheid voor Afghaanse slachtoffers

Familieleden van de duizenden Afghaanse burgers die gedood zijn bij bombardementen door de Navo of de VS hebben geen kans op gerechtigheid, zegt Amnesty International. Volgens de organisatie blijven zelfs oorlogsmisdaden onbestraft.

woensdag 13 augustus 2014 14:14
Spread the love

Het rapport Left in the Dark documenteert tien incidenten tussen 2009 en 2013, waaronder nachtelijke aanvallen door special forces, marteling en kidnappings. Daarbij vielen minstens 140 burgerdoden, onder wie zwangere vrouwen en minstens 50 kinderen. Amnesty International ondervroeg 125 getuigen, slachtoffers en familieleden. In twee gevallen was er overtuigend bewijs voor oorlogsmisdaden, maar in geen enkele van de incidenten hebben de Amerikaanse strijdkrachten hun eigen soldaten vervolgd.

140 doden

“Sinds het begin van de invasie zijn duizenden Afghanen gedood of gewond door Amerikaanse strijdkrachten, maar de slachtoffers en hun families hebben nauwelijks kans op verhaal”, zegt Richard Bennet van Amnesty International. “In geen enkele zaak die we onderzocht hebben – waarbij meer dan 140 burgerdoden vielen – zijn de Amerikaanse strijdkrachten tot vervolging overgegaan. Bewijzen van onrechtmatige doding of mogelijke oorlogsmisdaden blijken genegeerd te worden.”

“We roepen de Amerikaanse strijdkrachten op om alle zaken in dit rapport onmiddellijk te onderzoeken, en ook alle andere burgers die gedood zijn”, zegt Bennet. “De slachtoffers en hun families verdienen gerechtigheid.”

Gebrekkig

Het gebeurt maar zelden dat er een formeel onderzoek komt naar burgerslachtoffers in Afghanistan. Amnesty International heeft het over amper zes zaken sinds 2009, waarbij Amerikaanse soldaten terechtstonden. Het grootste obstakel is het bijzonder gebrekkige rechtssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten, zegt Amnesty International. De auteurs roepen ook de Afghaanse overheid op om de aansprakelijkheden duidelijk te omschrijven in toekomstige verdragen die afgesloten worden met de Navo of de VS.

take down
the paywall
steun ons nu!