Protesten in New york City 22 juli 2014 (foto itspalestinenotisrael.wordpress.com) Meer foto's van acties wereldwijd, via rechterpijl op de foto.
Wereld -

Wereldwijde protesten tegen onrecht Gaza

De publieke opinie in het westen heeft veel meer sympathie voor de Palestijnse kwestie dan officiële verklaringen en mediaverslagen laten vermoeden. Ook daarbuiten in de rest van de wereld wordt stelling genomen ten voordele van de onderdrukte en gekoloniseerde Palestijnen.

woensdag 23 juli 2014 10:57
Spread the love

Westerse landen

Volgens officiële verklaringen van Westerse regeringen staan zijn overwegend aan de kant van Israël. Overwegend wordt diplomatieke taal gebruikt, waarbij wel het geweld wordt veroordeeld maar geen schuldigen worden aangeduid. De raketaanvallen vanuit Gaza worden echter nooit als ‘verzet tegen de blokkade’ of ‘recht op verdediging’ omschreven.

Daarentegen wordt voortdurend het ‘recht op verdediging’ van Israël benadrukt. De kritiek beperkt zich tot het aanklagen van de excessieve manier waarop Israël dat voorrecht uitoefent. Toch kiezen alleen de VS en Groot-Brittannië voluit de kant van Israël en leggen ze alle schuld voor de recente escalatie uitsluitend bij de Palestijnse organisatie Hamas.

Ook VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon drukt zich in gelijkaardige termen uit: “De raketaanvallen vanuit Gaza zijn onaanvaardbaar.” Hij vraagt Israël wel om zo terughoudend mogelijk te reageren. “Ik veroordeel het stijgende aantal van verloren burgerlevens in Gaza”.

Opmerkelijk is de dissidente opinie van de regering van de Schotse deelstaat, die heel wat genuanceerder is. Schotland toont zich bereid humanitaire hulp te bieden. Schots minister Humza Yousaf: “Wij roepen
beide partijen op om de situatie te de-escaleren. Schotland staat klaar om
elke nodige hulp te bieden die we kunnen bieden, en in die geest bieden we
specialistische medische hulp aan burgers die door het conflict zijn getroffen,
mocht medische evacuatie mogelijk zijn.”

Zuid-Afrika en Chili  

Zuid-Amerika laat een heel
ander geluid horen. Vooral Chili, een land waar veel Palestijnen
wonen neemt in felle bewoordingen afstand van de acties van Israël. Chili komt met één van de sterkste reacties op het conflict. Die reactie is niet enkel verbaal maar vertaalt zich ook in daden. Afgelopen week zetten de Chileense regering onderhandelingen over de vrijhandelsverdragen met Israël stop.

Heraldo Muñoz, minister van buitenlandse zaken van Chili: “Wij veroordelen de beschieting van de Gazastrook. Noch het kidnappen van Israëlische tieners, noch de vergeldingsacties
door middel van het vermoorden van een jonge Palestijn kunnen terrorisme of het
aanvallen van dicht bevolkte gebieden verantwoorden.”

President Nicolas Maduro van Venezuela neemt volledig afstand van de acties van Israel. “De
Bolivariaanse regering van Venezuela veroordeelt met klem de oneerlijke en disproportionele militaire reactie van de illegale staat Israël tegen het
heldhaftige Palestijnse volk.

De Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria heeft zijn ambassadeur in Tel Aviv teruggeroepen voor overleg.

De heftige reactie van Zuid-Afrika en Chili is symbolisch zeer belangrijk. Chili was tijdens de dictatuur van Pinochet een trouw bondgenoot van Israël en van Zuid-Afrika. Met Israël was er een nieuwe samenwerking om tegenstanders van de dictatuur op te sporen. MEt Zuid-Afrika was er een gelijkaardige samenwerking, bovendien hielp Chili om de economische boycot tegen de apartheid in Zuid-Afrika te omzeilen, onder andere door als ‘transit’ voor landbouwproducten te dienen. Zuid-Afrika werkte lang samen aan de ontwikkeling van een eigen kernbommenarsenaal met Israël.

In Zuid-Afrika zijn heel wat voormalige bewegingen tegen de apartheid actief in het aanklagen van de apartheid in Israël. Chili en Zuid-Afrika nemen dus niet alleen een principieel standpunt in over Palestina, ze maken zo ook een historische medeplichtigheid aan het conflict in Palestina goed.

Bij hun samenkomst van 15-16 juli uitten de vijf BRICS-landen zware kritiek op de agressie van Israël in Gaza. Ook de Zuid-Amerikaanse multinationale organisaties UNASUR en CELAC veroordeelden het eenzijdige geweld van Israël.

Azië

De meeste Aziatische landen nemen vooralsnog geen duidelijke stelling in en geven eerder de indruk neutraal te willen
blijven. De regeringen van de grootste landen van het continent blijven op de vlakte. Minister van buitenlandse zaken van India, Sushma Swaraj laat weten dat waar ook ter wereld geweld altijd dient veroordeeld te worden. Hij meent dat Israël en Palestina beiden het aanbod van
Egypte voor vredesbesprekingen moeten accepteren. Woordvoerder van de Chinese minister van buitenlandse zaken, Hong Lei: “Wij geloven dat geweld niks oplost maar de haat alleen maar aan zal wakkeren.”

Wereldwijde protesten

In schril contrast met deze officiële verklaringen staan de talrijke protesten wereldwijd. Er waren al protesten met meerdere duizenden deelnemers in onder meer Japan, Indonesië, Bangladesh, de Indiase deelstaat Kasjmir, Maleisië, Zuid-Afrika,
Noorwegen, Zweden, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje,
Griekenland, Hongarije, België (meer dan 4000 deelnemers in Brussel), Denemarken, Bosnië-Herzegovina, Roemenië,
Engeland (tienduizenden deelnemers), Ierland, Schotland, Turkije, Tunesië, Algerije, Marokko, Egypte,
Libanon, Syrië, Jordanië, Oman, Jemen, Canada, de VS (tienduizenden mensen verspreid over meerdere steden), Argentinië, Brazilië,
Chili, Colombia, Ecuador, Venezuela, Australië. (foto’s van de acties in enkele steden, zie de fotocarrousel bovenaan dit artikel).

Bovendien zijn er voortdurend protestmanifestaties op de Westelijke Jordaanoever, het andere deel van bezet Palestina en in Israël zelf, waar Palestijnse Israëli’s regelmatig betogen. Er zijn ook meerdere kleine acties van Joodse Israëli’s tegen de bombardementen op Gaza.

Frankrijk is het enige land ter wereld dat alle pro-Palestijnse betogingen verboden heeft. 

In Turkije heeft de Israëlische ambassade in Ankara een groot deel van haar staf teruggetrokken uit veiligheidsoverwegingen, wegens de talrijke protesten in Ankara, Isanbul (ondermeer op Taksim Square) en andere steden.

De verwachting is dat deze protesten zullen toenemen. Een gemene deler van deze protesten is dat de deelnemers ook protesteren tegen de officiële standpunten van hun eigen regeringen, die ze te meegaand vinden voor het standpunt van Israël. Daaruit blijkt dat er zowat overal een grote tweespalt is tussen de officiële standpunten en de publieke opinie, die veel verder wil gaan in zijn steun voor de Palestijnse bevolking, tegen de bezetting, tegen de kolonisatie.

In België worden nog pro-Palestina betogingen plaats verwacht. Zo is er vrijdag 25 juli een betoging in Kortrijk en zondag 27 juli staat een betoging gepland aan het Noord-Station in Brussel. Deze manifestatie is georganiseerd door het Noodplatform Gaza, een platform dat onder andere is ondertekend door 11.11.11, Vrouwen in het zwart Leuven, Geneeskunde voor de derde wereld (G3W), PTB/PvdA en nog veel meer organisaties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!