Zon doet Indiaas dorp openbloeien

dinsdag 22 juli 2014 22:41
Spread the love

In tijden waarin we vooral kommer en kwel in het nieuws horen, kan het al eens deugd doen om een positief verhaal te lezen. Hier is er eentje: een verhaal van een dorp dat zichzelf uit de duisternis heeft gekatapulteerd, nadat het 33 jaar lang vergeten en genegeerd werd door de overheid. Vandaag bloeit en groeit Dharnai als nooit tevoren.

DeWereldMorgen.be

Dharnai is een dorp in India, in een van de armste gebieden van het land, dat nu volledig verlicht wordt door zonne-energie, aangesloten op een micro grid-systeem.

Het is het eerste dorp in India waar alle elektriciteit door de zon opgewekt wordt. Het 100 kilowatt-systeem levert stroom aan 450 huizen en 2400 bewoners, 50 handelszaken, 2 scholen, de waterpomp, een trainings- en een gezondheidscentrum.

De non-stop energieproductie heeft grote voordelen voor de lokale economie en het sociale leven in het dorp. Kinderen kunnen ’s avonds studeren bij het licht van een lamp, vrouwen kunnen ook ’s avonds koken en de straatverlichting zorgt ervoor dat de dorpsbewoners zich stukken veiliger voelen als ze ‘s avonds over straat lopen. 

DeWereldMorgen.be

De betere levenskwaliteit is momenteel de “talk of the town” in de naburige dorpen en er is veel interesse om het Dharnai-model te bestuderen en na te bouwen.Ook voor Greenpeace is dit een heel inspirerend verhaal. Het is ongelooflijk om te zien hoe een heel dorp kan opbloeien door dit zonne-energieproject. Het kwam volledig tot stand door de samenwerking van Greenpeace India, de dorpsbewoners en partners Basix en Ceed. Na 2 maanden testen schakelde de oudste van het dorp (80 jaar!) het systeem in werking op zondag 20 juli, aangemoedigd door duizenden supporters.

In India alleen al, wachten meer dan 300 miljoen mensen nog altijd op elektriciteit. Wereldwijd zijn dat er 1,3 miljard, volgens het International Energy Agency. Dharnai had ooit wél elektriciteit, maar dat is ondertussen alweer 33 jaar geleden. Voor licht en elektriciteit moesten de mensen in tussentijd terugvallen op dure en ongezonde kerosinelampen en individuele dieselgeneratoren. 

DeWereldMorgen.be

Na 30 jaar wachten, heeft Dharnai nu alle troeven in handen om een sterke lokale gemeenschap uit te bouwen. De vooruitgang wordt niet langer tegengehouden door het gebrek aan elektriciteit. Dharnai toont ook aan de duizenden andere dorpen dat ze hun eigen propere energie zelf kunnen opwekken én beheren. Het illustreert ook hoe, zelfs in een land als India, constante energietoevoer mogelijk is zonder vervuilende kolen- of nucleaire centrales bij te bouwen.

Want Dharnai is nog maar het begin. Miljoenen mensen leven wereldwijd zonder elektriciteit. Greenpeace India zal er alles aan doen om nog meer dorpen toegang te geven tot propere, betrouwbare energie. We hopen dat het micro grid-model op termijn inspirerend werkt voor ontelbare gemeenschappen, overal ter wereld.

Lees meer: dharnailive.org of bekijk onze video

Bijdrage is een vertaalde versie van een originele blog door:

Neha Khator, media consultant Greenpeace India

Ruhie Kumar, digital media consultant, Greenpeace India

take down
the paywall
steun ons nu!