Ik ben géné racist maar…

donderdag 12 juni 2014 13:09
Spread the love

In zijn nieuw column “Hans Vandeweghe slaat terug” reageert HVDW op de kritiek die er afgelopen week kwam n.a.l.v. zijn laatste stuk in De Morgen. Waar hij zich niet alleen als een volleerde voetbalkenner manifesteerde, maar tevens als een geduchte antropoloog.

Waar hij vorige beweerde dat Afrikaanse teams nooit wereldkampioen zouden kunnen worden, want Afrikanen zijn oversekste, voodoobedrijvende, corrupte wezens met het concentratievermogen van een kind van vijf. Dat laatste zou overigens hem “empirisch en statisch bewezen” zijn. Meer nog hij zet deze week deze walgelijke claims kracht bij door een verhaal op te spitten van het Nigeriaanse voetbalelftal van 20 jaar (!) geleden.

In zijn nieuw stuk slaat hij wild om zich heen en haalt hij naar o.m. gefrustreerde blogsters, ‘boze Afrikanen’ en ‘politiek correct Vlaanderen’ die het wagen om hun gal te spuien op zijn wetenschappelijk onderbouwde analyse van het moderne voetbal. We moeten het hem wel nageven. Hij liet zijn discriminatoire uitspraken over Afrikanen wel voorafgaan met “op het gevaar van racisme te worden beticht”, dus telt dat niet mee. Ach die goede oude Belgische klassieker: “Ik ben gene racist maar…” Ja, die kennen we maar al te goed.

Het is best wel ironisch dat De Morgen het stuk “Hans Vandeweghe slaat terug” heeft genoemd. Hoe kan HVDW ‘terugslaan’ als ze niemand van zijn criticasters aan bod hebben gelaten op hun opiniepagina’s en er zelf nooit op gereageerd hebben? Neen, bij De Morgen snappen ze het nog steeds niet. Niet na de Obamacartoons, niet na heel het ‘70% Marokkaanse/Turkse vrouwen werkt niet’ debacle en nog steeds niet na twee columns van HVDW over de ‘statisch en empirisch bewezen’ inferioriteit van Afrikanen. Ondertussen brengen hun collega’s van De Standaard de éné na de andere scoop over racisme in het Antwerps politiekorps en het indrukwekkende racismedossier De Zwarte Lijst. In Vlaanderen dekt de term ‘progressief’ al lang de lading niet meer.

take down
the paywall
steun ons nu!