Links won de verkiezingen

Links won de verkiezingen

Nader onderzoek verplicht ons de liberaal-nationale verkiezingsoverwinning te relativeren

woensdag 4 juni 2014 10:36
Spread the love

Als we de verkiezingsuitslag volgen, zouden we geneigd zijn te stellen dat de grondstroom in het noorden van ons land nationalistisch-liberaal is. Die vaststelling is niet correct en enkel ingegeven door de media die dat graag verspreiden.

De  meerderheid van de Vlamingen (CD&V+GROEN+VLD+PVDA+SP-a) hebben  niet nationalistisch gestemd. Globaal gezien gingen deze partijen er zelfs op vooruit of konden het status quo handhaven. Dat het meer liberale discours aansloeg is ook niet zo duidelijk. De liberale nationalisten boekten forse winst (N-VA)  maar de VLD kon alleen scoren dank zij Mevr DeBlock voor haar anti-migratiebeleid en niet door de liberale economische initiatieven.

Ik refereer in dit verband graag aan de studie van socioloog Jan Hertogen:

De christendemocratie staat voor een enorme opdracht, ofwel volgt ze de zogezegde grondstroom ofwel kiest ze voor het alternatief. De CD&V heeft de sleutel in handen. De SP-a met Stevaert koos enige tijd geleden voor een populair “gezellig “ socialisme met kortstondig succes. De VLD van Verhofstadt koos voor een volkspartij met kortstondig succes. Wanneer de CD&V “de grondstroom” volgt en  kiest voor nationalistisch liberalisme dan zal dat misschien uitzicht geven op een kortstondig succes.

Alle partijen moeten op lange termijn uitgaan van hun eigen sterkte ook de christendemocraten..

De christendemocratie is altijd staatsdragend geweest nooit eng-nationalistisch, zij is nooit liberaal geweest, met dank aan de sterke linkervleugel, nu ook moet zij een keuze maken, best voor een tripartite voor het behoud van België, niet voor een soort Belgisch nationalisme (nationalisme vind ik ergerlijk), maar wel voor een federale solidariteit. Na vijf jaar regeren moet dit resultaten opleveren.

Het is mijn overtuiging dat het ACW kan wegen op het beleid. Zij die nationale cao’s willen, de index willen behouden, de uitbetaling van de werkloosheid door de vakbonden willen behouden, werklozen niet als profiteurs zien. Dat zijn de ware  partners van de christelijke arbeidersbeweging en die vinden ze niet bij de N-VA.

take down
the paywall
steun ons nu!