Drie jaar drie Belgen in het bestuur van de IAO

Drie jaar drie Belgen in het bestuur van de IAO

Hier in Genève werden gisteren de verkiezingen georganiseerd voor de samenstelling van de Raad van Bestuur van de IAO voor de volgende drie jaar. Met een opmerkelijk resultaat voor België, dat op elk van de drie banken (overheden, werkgevers, werknemers) vertegenwoordigd zal zijn. Met Luc Cortebeeck van het ACV en Kris De Meester van het VBO in de delegatie van de sociale partners.

dinsdag 3 juni 2014 11:54
Spread the love

Belg op elke bank

Ter info: de Raad van Bestuur (Governing Body) telt 56 titularissen (28 regeringen, 14 werknemers, 14 werkgevers) en 66 deputés (28 regeringen, 19 werknemers en 19 werkgevers).  10 van de 28 regeringstitularissen zijn vaste leden, vanuit de landen van bijzonder industrieel belang (Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Italië, Japan, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten).  Alle andere mandaten worden driejaarlijks ingevuld via verkiezingen op de Internationale Arbeidsconferentie.

Op de werknemersbank werd Luc Cortebeeck, erevoorzitter van het ACV, verkozen als een van de 14 titularissen, met maar eventjes 85 procent van de stemmen.  

Op de werkgeversbank werd Kris De Meester, eerste adviseur bij het VBO, verkozen als een van de 19 deputés voor de werkgevers.

En op de regeringsbank werd België verkozen als een van de 28 deputés voor de regeringen.

Loon naar werken 

Daarmee is België in de volgende drie jaren bijzonder sterk vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur.  Al ligt het in het verlengde van het jarenlange engagement van de Belgische overheid en de Belgische sociale partners in de IAO.  Hetgeen ook tot uiting komt in de rol van Luc Cortebeeck als overkoepelend woordvoerder van de werknemersgroep op de Internationale Arbeidsconferentie en van Marc Leemans, voorzitter ACV, als woordvoerder (voor de derde keer op rij) van de werknemersgroep in de vaste Commissie voor de Toepassing van de Normen op de Conferentie.

take down
the paywall
steun ons nu!