Vredesactie: Straattheater tegen invloed wapenlobby op EU-beleid

Op 17 mei 2014 trokken activisten van Vredesactie door Brussel om de invloed van de wapenlobby op het Europese beleid aan te kaarten. Lobbyisten houden de touwtjes van de Europese Parlementsleden in handen. Met straattheater klaagde Vredesactie dit aan.

vrijdag 23 mei 2014 14:20
Spread the love

Lene Jacobs, een van de actievoerders: “De wapenindustrie beïnvloedt het Europese beleid via een netwerk van lobbyisten. Dat maken we met deze actie zichtbaar”. Met de Europese verkiezingen voor de deur wil Vredesactie ook hier de aandacht op vestigen. “Een campagneteam begeleidt het hele gebeuren. Maar in plaats van op te roepen om te stemmen voor de ene of andere kandidaat voor het Europese Parlement, worden voorbijgangers uitgenodigd om de campagne Ctrl+Alt+EU te steunen. Tegengewicht voor de invloed van de wapenindustrie is dringend nodig”.

Vredesactie publiceerde naar aanloop van de verkiezingen een rapport van de Vlaamse Europarlementsleden, letterlijk dan. Op basis van het stemgedrag over thema’s als subsidies voor de wapenindustrie, de controle op wapenexport, de ontwikkeling van militaire drones en de verwevenheid van civiele budgetten en militaire doeleinden, evalueerde Vredesactie onze Europarlementsleden. “Het resultaat is ontnuchterend. Bijna alle parlementsleden stemden voor meer subsidies voor de wapenindustrie en voor de ontwikkeling van militaire drones. Ook het gebruik van civiele budgetten voor militaire doeleinden krijgt de goedkeuring van de meerderheid. Méér wapenhandel wordt gezien als goed voor de economie; een resolutie die de lakse controle op wapenexport wil aanscherpen kreeg geen meerderheid achter zich.”

Tom Cox, medewerker van Vredesactie: “Met goedkeuring van het Europees Parlement krijgen steeds meer Europese beleidsdomeinen een militair kantje. Dat staat haaks op de oorspronkelijke doelstellingen van het Europese vredesproject. De wapenindustrie heeft een groeiende greep op het Europese beleid. Het Parlement heeft kansen laten liggen om hieraan tegengewicht te bieden”.

Het rapport maakt deel uit van de campagne “Ctrl+Alt+EU: geen militair Europa” van Vredesactie en Agir pour la Paix. Het stemgedrag van álle Europese parlementsleden over militarisering en wapenhandel, klimaat, fracking en GGO’s wordt weergegeven op de website www.score-ep.org. Vredesactie steunt de campagne “Politics for People” van de internationale coalitie Alter-EU waarin kandidaat-Europarlementsleden opgeroepen worden om de belangen van de Europese burgers voorrang te geven op de belangen van de Europese bedrijven (www.politicsforpeople.eu)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!