Politiek -

Wat echt telt op 25 mei

Onze tijd kent drie belangrijke uitdagingen: klimaat, ongelijkheid en diversiteit. Toch werd er weinig over gezegd tijdens deze campagne. DeWereldMorgen Light licht toe waarom deze thema's meer dan belangrijk blijven.

donderdag 22 mei 2014 14:17
Spread the love

Klimaat

Om te zorgen dat de klimaatsverandering beheersbaar blijft, moet de opwarming onder de twee graden blijven. Maar als we verder doen zoals nu, dan zal de aarde met vier graden opwarmen.

Als dat gebeurt, is de klimaatverandering onbeheersbaar. Het zou  een totale verandering betekenen van het leven op aarde.

Om de opwarming onder de twee graden te houden zijn drastische maatregelen nodig. Maar dat besef ontbrak volledig tijdens deze campagne

Ongelijkheid

In de VS bezitten de 1% rijksten 30% van alle vermogen. In Europa bezitten de 1% rijksten 25% van alle vermogen. De NGO Oxfam kwam in een studie tot de conclusie dat de 85 rijksten op aarde evenveel bezitten als de helft van de wereldbevolking.Tegelijk sterven er elke dag 22000 kinderen door armoede.

Diversiteit

Door de toenemende ongelijkheid en de klimaatverandering, ontstaat er ook meer migratie. Dat is ook te merken in onze steden. Bijna 70% van de vijfjarige kinderen in Antwerpen heeft een niet-Belgische afkomst.

Het is bewezen dat mensen met een andere afkomst vaak te maken krijgen met discriminatie in België. De huizenmarkt en de arbeidsmarkt blijven pijnpunten. Toch is de politieke aandacht hiervoor aan de magere kant.

Conclusie: er is nog veel werk aan de winkel voor actiegroepen na 25 mei

Lees hier een langere versie van dit artikel

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!