Griekse burgers tegen privatisering water

In de Griekse stad Thessaloniki hebben burgers zelf een referendum georganiseerd om de privatisering van het drinkwater tegen te houden. Ongeveer 220.000 burgers kwam zondag opdagen voor dat referendum. 98% daarvan stemde tegen de privatisering.

dinsdag 20 mei 2014 18:09
Spread the love

Europa dwingt de Griekse staat om drastisch te besparen. Eén van de gevolgen hiervan is dat publieke diensten worden verkocht aan private bedrijven. Dat wil de Griekse staat ook doen voor de publieke watervoorziening.

Maar dat is buiten de burgers van Thessaloniki gerekend. Zij willen niet dat hun drinkwater wordt verdeeld door een privaat bedrijf. Ze vrezen dat de prijzen zullen stijgen bij een privatisering. Bovendien zal een privaat bedrijf ook veel sneller de kraan dichtdraaien wanneer burgers niet kunnen betalen.

Daarom besloten de inwoners van Thessaloniki om zelf een referendum te organiseren. Uit dat referendum bleek dat 98% van de 220.000 mensen die kwamen opdagen, tegen de privatisering is.

De initiatiefnemers van het referendum hopen nu dat de Griekse regering de uitslag van het referendum zal respecteren. Want het is duidelijk dat vrijwel niemand in Thessaloniki een privatisering ziet zitten.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel

take down
the paywall
steun ons nu!