(foto Karina Brys) Klik op pijltje voor meer foto's

‘Turnhoutsebaan is van de fietsers’

Het mobiliteitsplan van het Antwerpse stadsbestuur wil de auto opnieuw een belangrijkere plaats geven in het centrum. De Turnhoutsebaan zou volgens schepen Koen Kennis (N-VA) een plaats worden waar de auto voorrang heeft. Fietsers moeten uitwijken naar parallelle straten. Uit protest hebben een duizendtal fietsers woensdagmiddag de Turnhoutsebaan ter hoogte van de Roma even bezet.

woensdag 30 april 2014 13:51
Spread the love

N-VA-schepen van Mobiliteit Koen Kennis ging in het ATV-programma Wakker op Zondag dieper in op zijn plannen om de auto terug een prominentere plaats te geven in de stad. In de Turnhoutsebaan zouden fietsers moeten uitwijken naar parallelwegen, klonk het.

De uitspraken van Kennis lokken heel wat verontwaardiging uit. Op het Facebookevent voor de fietsersactie hadden zich bijna 1500 mensen aangemeld. Er daagden uiteindelijk een duizendtal fietsers op die gedurende een paar minuten de Turnhoutsebaan overspoelden.

DeWereldMorgen.be

“Die zogenaamde parallelle wegen betekenen vaak een grote omweg. Wij willen gewoon de vrijheid om overal te kunnen fietsen. Wij zijn de zwakke weggebruikers, luister naar ons”, zegt Dennis.

“De stad is geen parking. De fiets moet een plaats krijgen in de stad. Het is geen doordacht beleid om de fietsers naar alternatieve routes te verwijzen. Ik word er echt kwaad van”, aldus Katrien.

“Er ligt een metrotunnel onder de Turnhoutsebaan. Dat ze die maar gebruiken om een deel van het verkeer om te leiden en plaats te maken voor de fiets. De Turnhoutsebaan is geen doorgangsweg maar een straat waar mensen wonen met winkels en scholen”, vindt Sarah.

DeWereldMorgen.be

Mieke fietst elke dag door de Turnhoutsebaan naar haar werk. “Toen ik zwanger was durfde ik niet door de Turnhoutsebaan, het was te gevaarlijk. Ook met de kinderen durf ik het niet. Maar het is moeilijk om een parallelle weg te vinden waar je niet zo ver bij moet omrijden. Als er geen plaats is dan maak je plaats voor de fietser. Er zijn genoeg mogelijkheden.”

take down
the paywall
steun ons nu!