Twee milieuactivisten per week vermoord

In de afgelopen tien jaar zijn meer dan negenhonderd mensen vermoord die zich inzetten voor het milieu of landrechten. Die stijging houdt gelijke tred met de toenemende strijd om natuurlijke rijkdommen, blijkt uit een rapport van Global Witness.

donderdag 17 april 2014 12:35
Spread the love

Dit jaar wordt de beruchte moord op de Braziliaanse rubbertapper en milieubeschermer Chico Mendes herdacht, een kwarteeuw geleden. Sindsdien is de situatie voor milieuactivisten er niet op vooruitgegaan, integendeel, zegt Global Witness.

De organisatie telt tussen 2002 en 2013 minstens 908 moorden op mensen die zich inzetten voor het milieu of voor landrechten, in 35 landen. Het rapport Deadly Environment verscheen dinsdag, de dag waarop Emmanuel de Merode, directeur van het Virungapark in Oost-Congo, in een hinderlaag liep en zwaar gewond raakte.

Stijgende lijn

Het aantal moorden blijft stijgen: in de voorbije vier jaar werden wekelijks gemiddeld twee activisten gedood, en het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk nog hoger. Vooral bij disputen rond industriële mijnbouw, houtkap en landrechten vallen slachtoffers, met Latijns-Amerika en Azië als meest gevaarlijke plaatsen. Brazilië is koploper met 448 moorden, gevolgd door Honduras met 109 slachtoffers en de Filipijnen met 67.

“Dit rapport toont aan dat het urgenter is dan ooit om het milieu te beschermen, maar ook dodelijker dan ooit tevoren”, zegt Oliver Courtney van Global Witness. “Je kunt moeilijk een duidelijker symptoom vinden van de globale milieucrisis dan de dramatische stijging in het aantal moorden op gewone mensen die hun land of milieu proberen beschermen.”

Ongestraft

De daders komen er zo goed als altijd mee weg: tussen 2002 en 2013 tekende Global Witness maar tien veroordelingen op – iets meer dan 1 procent. Dat is volgens de organisatie te wijten aan het gebrek aan aandacht voor misdrijven tegen milieubeschermers. “We hopen dat onze vaststellingen het alarmsignaal zijn dat de nationale overheden en de internationale gemeenschap duidelijk nodig hebben.”

Vooral inheemse bevolkingsgroepen hebben het hard te verduren. In veel gevallen worden hun landrechten niet erkend in de wet, waardoor ze een makkelijke prooi zijn voor machtige economische belangengroepen die stellen dat inheemse groepen ontwikkeling belemmeren.

take down
the paywall
steun ons nu!