Economie -

Gevolgen economisch programma N-VA

Vorige week vrijdag stelde de partij N-VA haar economisch programma voor. De Wereld Morgen zocht uit welke gevolgen dit programma zal hebben. Vooral werknemers, schoolverlaters, werkzoekenden en leefloners worden slachtoffer. Een overzicht:

donderdag 17 april 2014 14:17
Spread the love

1. Schoolverlaters

Stel dat je de school verlaat en je vindt niet onmiddellijk werk, dan krijg je nu een inschakelingsuitkering. Die uitkering dient om rond te komen tijdens de periode waarin je naar werk zoekt. N-VA wil deze uitkering afschaffen.

2. Leefloners

Mensen die een leefloon krijgen van het OCMW, moeten verplicht werken volgens N-VA. Wanneer je niet werkt, wordt het leefloon afgeschaft. N-VA stelt wel voor het leefloon te verhogen.

3. Werkzoekenden

Wanneer je werk zoekt krijg je voortaan slechts voor twee jaar een uitkering. Na die twee jaar krijg je een activatiepremie als je een opleiding volgt. Die activatiepremie loopt maximum één jaar. Daarna word je op een leefloon gezet.

4. Werknemers

N-VA stelt een indexsprong voor. Dat wil zeggen dat het loon niet langer automatisch stijgt met de prijzen. Zo’n indexsprong betekent dat we gemiddeld 1050 euro bruto per jaar minder verdienen.

5. Tijdskrediet

Tijdskrediet kan je opnemen wanneer je je werk wilt onderbreken. Bij het opnemen van tijdskrediet ga je even niet werken. Dat kan maximum voor een jaar. N-VA wil tijdskrediet inperken. Het mag enkel gebruikt worden voor een extra opleiding of voor zorgtaken.

Klik hier voor een langere versie van dit artikel

Klik hier voor meer info over pensioenen in het N-VA programma

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!