Europa, Samenleving - Geertje Spiliotopoulou-Nieuwenhuis

“Drie maanden zonder zon” – Het lot van illegalen in Griekenland

“Ik heb de zon al drie maanden niet gezien”. Hij zit dan ook opgesloten in een asielzoekerscentrum, want hij is ‘illegaal’. En wanneer je dat stempel in Griekenland opgedrukt krijgt, kunnen ze alles met je doen. Ze kunnen je opsluiten in een ongeschikt gebouw, samen met nog duizenden ‘illegalen’. Ze kunnen je drie maanden lang zonlicht en het recht op gezondheidszorg onthouden. Eigenlijk kunnen alle mensenrechten je worden ontnomen.

donderdag 17 april 2014 10:51
Spread the love

“Zelfs een gevangenis is beter dan dit”, zegt een man die al 9 maanden in het detentiecentrum vastzit. Een jongen van 16: “Toen ik werd gearresteerd door de politie, heb ik gezegd dat ik pas 16 was, dat ik bang was en me afschuwelijk voelde”. Deze huiveringwekkende uitspraken werden gisteren door artsen van de organisatie Artsen Zonder Grenzen(AZG) publiek gemaakt. Zij zijn actief zijn in het ‘concentratiekamp’- zoals het asielzoekerscentrum door velen genoemd wordt- want er was geen enkele arts aanwezig voor de zesduizend ingezetenen.

Alle zwarten eruit!

In 2012 beloofde premier Samaras om Athene  ‘schoon te vegen’. Dat klinkt alsof er een hoop vuil rondzwierf in de stad. Maar Samaras doelde op de vele ‘illegale mensen’, zoals hij hen bestempelde. Hij beloofde de stad weer terug te geven aan de bewoners. En dat deed hij. Meteen. Duizenden mensen werden, vaak op gewelddadige wijze, gearresteerd. Tupac uit Guinee vertelde hierover aan een journalist, dat politieagenten de bus- waar hij ook in zat- binnenstormden, roepend:” Alle zwarten eruit!” Duizenden arrestanten werden in een totaal ongeschikt gebouw gepropt. “De toiletten zijn in verschrikkelijke conditie en uitwerpselen druipen van de eerste verdieping naar de begane grond via vuilniszakken, omdat het rioleringssysteem defect is”, vertelt een van de artsen van AZG. Onder de ‘gevangenen’ zijn moeders met kinderen en baby’s.

De regering bedacht een prachtige naam voor de mensonterende operatie: ‘Xenios Zeus’. Ironisch genoeg was dit in het oude Griekenland een begrip voor gastvrijheid. Volgens de mythologie beschermde Xenios Zeus vreemdelingen, samen met Xenia Athina en andere goden. Het was heiligheidsschennis om niet goed voor vreemdelingen te zorgen.

Beesten

Eén van de bedoelingen die de regering noemde voor de operatie ‘Xenios Zeus’ was de terugkeer van illegale immigranten naar hun thuisland. Maar een jongen van 16 uit Afghanistan vertelt aan de artsen: “De politie vertelde ons dat wie asiel aanvraagt, hier 18 maanden moet blijven en wie geen asiel aanvraagt eerder vrijgelaten zal worden”.  Net als de meeste andere gevangenen vroeg hij geen asiel aan, want het enige wat hij wilde was vrij zijn. Hij zit nu al 9 maanden vast.

Een andere reden was volgens de regering, dat velen onder erbarmelijke omstandigheden hutjemutje in  appartementen in het centrum van de stad woonden. De regering vond dit onmenselijk en onacceptabel.

Het onderkomen wat de regering voor de immigranten verzorgde was niet beter. Een van de artsen van AZG vertelt: “Toen ik net binnenkwam in het asielzoekerscentrum, was ik geschokt door de omstandigheden. Behalve de veel te kleine ruimte waarin zoveel mensen gestouwd zijn, zijn de sanitaire voorzieningen in een verschrikkelijke conditie”. “Deze ruimte is niet eens geschikt voor beesten”, vindt een van de ingezetenen.

Natte matrassen

In Griekenland komt 90% van de vluchtelingen naar Europa aan via de Evros, meestal zonder papieren. Andere lidstaten tonen nauwelijks bereidheid de last van de immigratiestroom te delen, met als resultaat dat de zuidelijke landen deze alleen moeten torsen.

“De politie heeft voor niemand respect. Wanneer je iets vraagt schreeuwen en schelden ze. Soms slaan ze ons”, zegt een 20 jarige man, die nu vijf maanden vast zit.

“Ik ontmoet hier beschadigde mensen, mensen vol frustratie. Een 20-jarige heeft acht maanden geen contact met zijn familie gehad en ze weten niet of hij nog leeft, ” zegt Joanna Kotsioni, gespecialiseerd in immigratieproblematiek en werkzaam voor Artsen Zonder Grenzen.

“De meeste ziektes waarmee we te maken krijgen, zijn een gevolg van de omstandigheden hier. Het is hier vreselijk vochtig. Ik heb zieken die op natte matrassen liggen. De mensen slapen slecht en krijgen psychische problemen”, zegt een arts van AZG.

Gouden Dageraad

Een vertegenwoordiger van Human Right Watch hoopt dat de Griekse regering de gewelddadige acties van de politie veroordeeld en hen een betere opleiding zal geven. Het is een complexe toestand, want een groot deel van de politie is aanhanger van de nazistische partij ‘Gouden Dageraad’. Deze groeiende partij ziet het liefst alle immigranten uit Griekenland verdwijnen en gebruikt voortdurend geweld.

Daarbij zit een onbekend aantal immigranten maandenlang vast in politiebureaus. Volgens Amnesty International zitten daar ook mensen bij die wel een verblijfsvergunning hebben en is het voor hen nauwelijks mogelijk om asiel aan te vragen.

Bezoek hier de blog van Geertje Spiliotopoulou-Nieuwenhuis

Bekijk ook de documentaire ‘Into the fire- Hidden victims of austerity in Greece’ over dit thema.

take down
the paywall
steun ons nu!