screenshot

Maatschappelijk kwetsbare werklozen kansloos bij VDAB

ANTWERPEN - Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad pakt uit met een filmpje op het internet waarin de obstakels die kwetsbare groepen ervaren in hun zoektocht naar werk worden gebundeld. Daaruit blijkt alvast dat die niet op de - nochtans voor iedere werkzoekende voorziene ondersteunende maatregelen van de VDAB en haar partners - hoeven te rekenen.

dinsdag 15 april 2014 11:54
Spread the love

De videoreportage: ‘De weg naar werk’ toont op een confronterende wijze hoe, mits enkele eenvoudige aanpassingen in het uitvoeren van de publiekswerking, de VDAB deze mensen efficiënter aan een job zou kunnen helpen.

Computer

Zo wordt een man op zoek naar poetswerk wandelen gestuurd omdat hij de kennis niet heeft zijn sollicitatie via een computer in te voeren. Of in een ander voorbeeld wordt een vrouw, die Nederlands spreekt, maar het daarom nog niet kan schrijven, verzocht een uitgebreide sollicitatiebrief op te stellen voor een soortgelijke job. En iemand anders die van een leefloon moet rondkomen wordt verzocht zich te gaan aanmelden in Sint-Niklaas. Een onmogelijke opgave omdat er geen geld meer over is voor de trein.

Recht op Arbeid

Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad maakte dit filmpje in samenwerking met de vzw Recht-Op en het team Recht op Arbeid. De reportage is vooral bedoeld om via de getuigenissen van kwetsbare werkzoekenden die hier hun bekommernissen kenbaar maken, het beleid en vooral de VDAB uit te nodigen hoe de overheid in de praktijk haar ondersteuning naar deze doelgroep kan verbeteren en bijsturen. “Want het gaat hier toch over een grote groep mensen die er ondanks hun zware zoektocht naar werk er maar niet slagen een duurzame job te vinden en voor lange jaren in het werklozenstatuut dreigen te blijven steken Zodoende verzeilen ze praktisch allemaal mettertijd in bittere armoede, wat het nog moeilijker maakt een menswaardig bestaan op te bouwen.”

Stigma

“Het schrijnende voor deze mensen,” zegt een medewerkster van Samenlevingsopbouw verder, “is dat ze allen het stigma krijgen opgeplakt dat ze helemaal niet willen werken en er enkel op uit zijn van het sociaal systeem te profiteren. Maar wij, die vanuit de sociale organisaties met deze mensen werken, weten wel beter en daarom hebben we dit filmpje gemaakt omdat we menen dat deze groep de ondersteuning moet krijgen waar ze recht op heeft.”

Jenifer

De reportage ‘De weg naar werk’ duurt 13,46 minuten en eindigt met de aangrijpende getuigenis van de Ghanese Jenifer waarin ze aangeeft zich pas een volwaardig mens in onze samenleving te zullen voelen eens ze aan de slag kan gaan.

Het filmpje is te bekijken via deze kink: 

http://vimeo.com/81702040

take down
the paywall
steun ons nu!