Inez De Rijcker noemt haar zaak Gusta, een naam die zich uit het Spaans naar 'smaak' of 'goesting' vertaalt.
Jazz Middelheim, Glutenintolerantie, Gusta, Inez De Rijcker, Voedselallergie, Coeliakie, Auto-immuunziekte, Lactoseproducten, Jeroen Meus -

Eerste gluten- en lactosevrije voedingswinkel in België geopend

ANTWERPEN - De 34-jarige Inez De Rijcker opende zopas ‘Gusta’, de eerste winkel in België met een uitgebreid gamma aan allergenenvrije voeding, waaronder gluten- en lactosevrije producten alsook suikervrije, eivrije en gistvrije producten. In de Montignystraat 25 te Antwerpen kan men er naast voorverpakt voedsel ook vers glutenvrij brood en allergenenvrije bakkerijproducten, groenten en fruit kopen.

vrijdag 11 april 2014 18:47
Spread the love

Meer en meer mensen in België krijgen te maken met voedseintoleranties of allergieën en volgen noodgedwongen een glutenvrij, lactosevrij of suikervrij dieet om erger te voorkomen. Minder bekend is dat ook koemelk, gist, eieren soja, en zelfs tarwe kunnen leiden tot allergische reacties. Een aangepast voedingspatroon is dan aangewezen. Maar meteen start ook de zoektocht naar de juiste basisproducten. Wat met de smaakpapillen? En wat met de kwaliteit van het leven?

Gusta

België kende tot nu toe geen enkele gespecialiseerde voedingszaak waar je niet alleen aangepaste en gevarieerde maar ook lekkere voedingsproducten (vers of voorverpakt) kan vinden en degusteren. ‘Gusta’ is daarom niet alleen het persoonlijke verhaal van een jonge vrouw, het brengt ook de boodschap dat een voedselallergie of voedselintolerantie de kwaliteit van je leven niet hoeft aan te tasten.

Het verhaal van Inez

Gedurende tweeënhalf jaar kon geen enkele specialist aan Inez De Rijcker zeggen wat er met haar scheelde. Nochtans was haar immuniteit dermate aangetast dat ze haar job diende op te zeggen. Uiteindelijk toetste ze haar prikkelbare darmsymptomen met wat ze zelf vond op internet. Na enkele tests bevestigde een huisarts haar eigen diagnose: coeliakie, een auto-immuunziekte die door de ziekenfondsen wordt erkend.

Welvaartsziekte

Zowat 1 op 200 Belgen krijgt vroeg of laat met deze welvaartsziekte te kampen. Coeliakie (spreek uit: seuliakie) is een intolerantie of overgevoeligheid voor gluten, een graaneiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut. Gluten zit dus in zowat alles wat we eten, hetzij als eiwitverbinding, hetzij in afgeleide voedingsproducten waar je het zelfs niet van verwacht. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen en lijdt men aan een opgeblazen gevoel. Coeliakie heb je levenslang.

Calvariezoektocht

Bovendien bleek Inez ook allergisch te zijn aan lactoseproducten, wat tevens het geval is voor één op vijf Belgen. Eenmaal de diagnose vastgesteld, startte Inez haar zoektocht naar aangepaste voeding. Dat bleek in België een ware calvarietocht te zijn. Diverse winkels met beperkt assortiment moeten bezoeken om al je voeding bijeen te kopen, dure producten aanschaffen om thuis te ontdekken dat ze niet lekker zijn… Laat staan, een bakker vinden die gluten- en lactosevrij brood of koffiekoeken bakt. En zo besloot ze uiteindelijk dan zelf dan maar een zaak op te starten waar een volledig assortiment aangepaste voeding voor coeliaktiepatiënten wordt aangeboden.

Goesting

Ervaringsdeskundige Inez wilde als coeliakiepatiënte vooral niet inboeten op de kwaliteit van haar leven. Ze wilde ook smakelijk kunnen blijven eten en anderen met voedselallergieën of voedselintoleranties helpen. Daarom koos Inez voor haar zaak een naam die zich uit het Spaans naar ‘smaak’ vertaalt. Gusta gelijkt ook op goesting, een positief en populair Vlaams woord. Verder is het ook nog een warme, gezellige naam, en herken je bij het uitspreken ook nog goûter, degustatie. En degustatiemomenten zijn nu precies wat Inez haar klanten ook zal aanbieden. Gusta wil dus lekkere alternatieven aanbieden voor wat men eigenlijk niet meer mag eten. Inez ging daartoe zowel op voedingsbeurzen als in het buitenland op zoek naar lekkere gluten- en lactosevrije producten alsook lekkere recepten om die producten met elkaar te mengen.

Broodcultuur

Gezien de populariteit van de broodcultuur in België zocht Inez ook naar glutenvrije bakkers. Het moest gaan om een bakker die geen enkele andere broden bakt. Want glutenvrij brood aangeboden door een bakker die andere broden bakt, is bijna altijd besmet met gluten. Gusta betrekt haar brood en bakkerijproducten dan ook zowel van ‘bakker Eugène’ (Damien Van Herck, www.zondergluten.be) uit Antwerpen als van de allergievrije bakkerij Allervita (www.allervita.be) uit Nazareth. Gusta is overigens ook een afhaalpunt voor mensen die via de website van Allervita producten hebben besteld. Inez verwacht dat het verse glutenvrij brood (met of zonder lactose of gist) samen met de lactosevrije pistolets, koffiekoeken, cake en taarten sowieso haar topproducten zullen zijn.

Infoavonden

Gusta wil een hippe, trendy, laagdrempelige en sfeervolle voedingswinkel zijn waar je met een goed gevoel binnen en buiten stapt. Gusta wil daarom ook fungeren als informatie- en degustatieplatform. Bij de producten staat steeds duidelijk vermeld voor wie het wel of niet geschikt is. Op vraag zullen er regelmatig workshops of infoavonden gehouden worden. Inez merkt immers geregeld dat mensen met of zonder intoleranties of allergieën vaak niet weten wat het allemaal inhoudt en waar ze terecht kunnen voor correcte informatie en lekkere, gezonde producten.

Missie

De missie van Inez is dus vooral om aan te tonen dat de dagelijkse confrontatie met een voedselintolerantie of -allergie geen handicap is. Genieten van lekker eten kan wel degelijk. En dat je daarvoor geen vijf verschillende winkels meer moet binnenstappen. Wat ‘Gusta’ zeker niet is: een natuurvoedings- of biowinkel! Maar ook mensen zonder intoleranties of allergieën kunnen er wel terecht voor groenten- en fruitpakketten van bio-kweek (na onlinebestelling), en uiteraard ook voor alle andere gezonde producten uit het Gusta-assortiment.

Taboesfeer

Eten is niet alleen een basisbehoefte maar tevens een ritueel dat onderdeel is van het sociale leven. En wat doe je dan als je dat buitenshuis wil doen, hetzij met partner, hetzij met vrienden, collega’s of familie? Waar moet je heen? Inez merkt geleidelijk aan een mentaliteitswijziging in horecazaken waar men door onwetendheid vaak op onbegrip stoot of verdacht wordt van aanstellerij. Sommige brasseries en restaurants plaatsen nu al glutenvrije gerechten op hun kaart.

Jazz Middelheim

Festivals zoals Jazz Middelheim en Gent Jazz bieden sinds twee jaar glutenvrije gerechten aan op hun terreinen. Ook de culinaire wereld houdt rekening met de welvaartsziekten van deze tijd. Topchef Jeroen Meus heeft een aantal glucose- en lactosevrije recepten verwerkt in zijn jongste kookboek. Verder wordt het initiatief van Inez zeer toegejuicht door Joe FM-presentatrice Alexandra Potvin, en één-presentatrice Eva Daeleman, zelf ook ervaringsdeskundigen die zich in de media reeds outten met hun voedselintoleranties. En ook rolmodellen en ‘sterren’ zoals de actrice Gwyneth Paltrow, de toptennissers Novak Djokovic en Andy Murray zorgen ervoor dat het thema stilaan bespreekbaar wordt en een breed publiek bereikt.

Toekomst

Inez heeft zich duidelijk niet laten temmen door haar ziekte en haar leven een andere, positieve wending gegeven. Gesteund door de starterslening van het Participatiefonds van de Vlaamse Gemeenschap is ze nu een jonge, dynamische starter met een eigen voedingszaak die voor veel mensen als een verlossing komt. En ze geniet terug van het leven. Haar Facebookpagina gusta.antwerpen lokt alvast vele positieve reacties en steunbetuigingen. Indien de Antwerpse ‘Gusta’ goed loopt, volgen er wellicht nog meer Gusta’s in het Vlaamse land. En mocht er veel vraag naar komen, is op termijn ook een webshop mogelijk.

Praktisch:

Gusta, Montignystraat 25, 2018 Antwerpen. Open alle dagen van 10-18 uur, behalve zondag en maandag.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!