Verkiezingsfraude?

Verkiezingsfraude?

"Registration deadline for foreign voters". EU-inwoner, woonachtig in andere lidstaat, moet proactief handelen om te kunnen stemmen bij de verkiezingen voor het Europees parlement.

donderdag 10 april 2014 17:13
Spread the love

Het kwam deze week toevallig ter sprake. Een Engels-Iers koppel zou graag willen stemmen bij de Europese verkiezingen. Dat willen ze al twintig jaar, maar ze krijgen nooit een oproep om te gaan stemmen. Hmm, vreemd. Ik op onderzoek, want dit slaat nergens op. Iemand die een Europees paspoort heeft, maar niet woont in de lidstaat waar het paspoort is afgegeven en al jaren in een andere lidstaat woonachtig is: die krijgt, als Europeaan pur sang, niet automatisch een stemoproep. Bij de gemeenteraadsverkiezingen krijgen ze die oproep wel, net zoals alle “standaard-Europeanen”. Het klopt niet, het irriteert. Hoe meer ik erover nadenk, hoe sterker de mening zich van mij meester maakt dat het hier een vorm van verkiezingsfraude betreft. De echte Europeanen wordt het zeer moeilijk gemaakt hun stem voor Europa uit te brengen – een bijna aforistisch nadenkertje.  Op 8 april tweet het EP het volgende:Europees Parlement ?@Europarl_NL  7 apr.

#EP2014: Wil je stemmen bij EU verkiezingen en woon je in een ander EU-land? Je kunt je tot 8 april in NL registreren http://bit.ly/1qeDgsc 

Kijk onder aan de grafiek bij ‘Registration deadline for foreign voters‘. Wist u dit? Ik niet en een rondvraag onder kennissen leerde mij dat vrijwel niemand in mijn omgeving hiervan op de hoogte was. De website waarnaar verwezen wordt, verdient een prijs voor afwezigheid van RELEVANTE informatie. Zoals: waar moet men zich registreren? Volgens een kennis moet dat via het consulaat geregeld worden. Kan/wil het Europees Parlement dat vanaf NU ergens ONDUBBELZINNIG en duidelijk vermelden? Het is nog niet te laat. De verkiezingen zijn van 22 tot 25 mei. Gemeenten, weten welke EU-burger gerechtigd is te stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn die groep automatisch op te roepen voor de EU-verkiezingen?

take down
the paywall
steun ons nu!