“Er is een gestage toename van het aantal inschrijvingen in scholen, omdat ouders zich bewust worden van het belang van onderwijs en daarvoor bereid zijn om in te gaan tegen de taliban”, verklaart Pervez Khan, een onderwijsambtenaar in de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS).
In 2012 bedroeg de alfabetiseringsgraad bij meisjes in de gebieden amper 3 procent. Die steeg tot 10,5 procent in 2013. Bij jongens ging de alfabetiseringsgraad in dezelfde periode van 29,5 naar 36,6 procent, aldus Khan.
Verwoeste scholen
De taliban hebben in totaal ongeveer vijfhonderd scholen verwoest, waarvan driehonderd meisjesscholen. Khan gelooft dat de talibancampagne tegen onderwijs alleen maar meer kinderen uit de Stamgebieden naar de schoolbanken drijft.
Muhammad Darwaish, een winkeleigenaar in Khyber, is het daarmee eens. “Ik heb zelf mijn twee dochters en een zoon in een school ingeschreven omdat ik er nu van overtuigd ben dat onderwijs hen vooruit zal helpen. Alle zaken waar de taliban tegen zijn, komen de bevolking ten goede.”
Khyber, een van de zeven gebieden binnen de Federaal Bestuurde Stamgebieden, kreeg het zwaarste talibangeweld te verduren. Sinds 2005 werden hier 85 scholen opgeblazen, waardoor zo’n vijftigduizend kinderen geen onderwijs meer konden genieten. Maar in Khyber waren er vorig jaar weer 16,1 procent meer inschrijvingen in vergelijking met 2012.
Heel wat ouders in de gebieden willen nu dat hun zonen en dochters naar school kunnen gaan. Abdul Jameel uit Kurram stuurt zijn twee zonen naar school. “Militanten hebben drie scholen verwoest in ons gebied, waardoor mijn kinderen thuiszaten. Nu de scholen heropgebouwd zijn, keren ze terug.”
Ikram Ahmed, de onderwijsdirecteur van de FBS, noteert een spectaculaire stijging in het aantal inschrijvingen voor jongens en meisjes: 21,3 procent meer in Kurram, 7,5 procent meer in Zuid-Waziristan, 4,3 procent in Noord-Waziristan en 5,1 procent meer in Orakzai.
Onderwijs is prioriteit
“In de voorbije jaren waren de activiteiten van militanten en de beroerde veiligheidssituatie in de Stamgebieden nefast voor het meisjesonderwijs. Maar de maatregelen van de regering werpen hun vruchten af”, zegt hij.
Onderwijs was de topprioriteit in het ontwikkelingsprogramma van 2013, met een kwart van de volledige FBS-begroting. Dit jaar zullen er 38 nieuwe middelbare scholen en 125 basisscholen bijkomen.
Volgens Akram heeft het leger in sommige gebieden de scholen beschadigd, omdat ze door militanten werden gebruikt. “Een tiental scholen in Zuid-Waziristan waar talibanmilitanten leefden, moesten eraan geloven. Al deze scholen worden heropgebouwd.”
“In sommige gebieden heeft de regering schooltenten opgericht om kinderen te onderwijzen, en op andere plaatsen hebben welgestelde mensen privégebouwen ter beschikking gesteld als onderwijslokalen”, aldus de onderwijsdirecteur.
“We hebben veel geleden door de langdurige aanwezigheid van militanten”, zegt Iqbal Afridi, een leider van de centrumpartij Tehreek Insaf. “Onze studenten hebben afgezien, zakenmensen en boeren hebben hun werk verloren. De enige manier om vooruitgang te boeken is via het onderwijs. Het goede nieuws is dat mensen nu alles in het werk stellen om hun kinderen op school te hebben.”