Climaxi wint persprijs Duurzame Ontwikkeling met Fish & Run

Climaxi wint persprijs Duurzame Ontwikkeling met Fish & Run

Filip De Bodt (regie) en Koenraad Deblauwe (camera en montage) wonnen gisteren in naam van de ganse equipe de persprijs Duurzame Ontwikkeling in de reeks videoproducties van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. In de serie TV won VRT met twee programma’s: Koppen en Alles kan schoner.

woensdag 26 maart 2014 14:44
Spread the love

Filip De Bodt (regie) en Koenraad Deblauwe (camera en montage) wonnen gisteren in naam van de ganse equipe de persprijs Duurzame Ontwikkeling in de reeks videoproducties van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. In de serie TV won VRT met twee programma’s: Koppen en Alles kan schoner.

De “FRDO persprijs duurzame ontwikkeling” bekroont een journalistiek werk dat zowel beantwoordt aan criteria van inhoudelijke en vormelijke kwaliteit als in zijn berichtgeving blijk geeft van een duurzame-ontwikkelingsvisie.

Dit laatste houdt in dat een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bekeken wordt (economische, ecologische en sociale) en waar mogelijk ook aandacht heeft voor het mondiale kader en het langetermijnperspectief.

De prijs werd uitgereikt door Servais Verherstraeten (Staatsecretaris Duurzame Ontwikkeling) en voorafgegaan door een aantal tussenkomsten over communicatie rond duurzame ontwikkeling. Sprekers als ex-reclameman Guillaume Vanderstichelen benadrukten het belang van voorbeeldfuncties en positieve verhalen.

Fish&Run zet duurzame visserij in het daglicht en heeft aandacht voor de sociale situatie in de Belgische visserij. Fish&Run is wel positief maar heeft toch ook aandacht voor het onrecht dat de visserij wordt aangedaan, o.m. door de monopoliepositie van de visveiling en de speculatie tegen de prijzen van een aantal grote handelaars.

Het juryverslag zegt: De jury stelde deze film over duurzame visserij in ons land op prijs, omdat zowel de sociale, economische als milieuaspecten erin behandeld worden. Geen gepolijste reportage, maar een onafhankelijke en met beperkte middelen gemaakte video.  Een staaltje geëngageerde journalistiek waarin toch verschillende visies aan bod komen.”

Langs Franstalige kant werden drie RTBF-reportages bekroond over textiel, voedselverspilling en ontwikkeling in Burkina Faso.

RTBF-journalist Eddy Caeckelbergs vroeg naar de toekomstplannen van Climaxi op videovlak. Filip De Bodt: “Wij zullen altijd wel dingen blijven maken die een sterke band hebben met de mensen en die het woord geven aan diegenen die het normaal gezien niet krijgen. Als je iedereen meewil in het verhaal van duurzame ontwikkeling zal je op het standpunt moeten gaan staan van mensen die zich geen zonnepanelen kunnen veroorloven.”

Climaxi werkt momenteel aan een aantal kortfilms rond de verkiezingen in mei en begeleidt een documentaire van vzw ’t Uilekot die de gevolgen voor jongeren toont van de huidige sociale en ecologische crisis. Deze docu wordt alweer gemaakt in samenwerking met vzw VAAK en komt uit in het najaar.

De film Fish&Run werd gesteund door de Provincie Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Gemeenschap. De docu is te koop bij vzw Climaxi voor de prijs van 12 €. info:fillip@climaxi.be

Climaxi organiseert voorstellingen en debatten met de film voor locale groepen, verenigingen enz… 

Fish & Run is binnenkort nog te zien in Oostende (27 maart, ABVV Perqueatstraat 19u30), Kortrijk (2 april, studiedag Think Global, Act Social van VIVES Doorniksesteenweg 13 en 14u én op 25 april om 19u30 in Vormingplus), Brussel (27 april Het Groene Boek, Kaaitheater om 17 u),

take down
the paywall
steun ons nu!