Twee executies per dag in Iran

Iran voert nog steeds de doodstraf uit. Gemiddeld zijn er twee terechtstellingen per dag. Hiemee is Iran, na China, het land met het meeste aantal executies ter wereld. Het aantal executies blijft toenemen. 2013 was een recordjaar. Mensenrechtenorganisaties slaan alarm.

maandag 24 maart 2014 17:17
Spread the love

In Iran zijn het niet alleen zware misdaad of moord die met de dood worden bestraft. Ook op homoseksuele relaties, drugshandel en drugsbezit staat de doodstraf. Dit verklaart waarom er zoveel executies zijn.

Maar mensenrechtenorganisaties klagen ook aan dat er geen eerlijke processen zijn. Vaak kunnen veroordeelden geen gebruik maken van advocaten. Bovendien wordt er veel gemarteld. Hierdoor leggen mensen valse bekentenissen af.

Minderheden

Voor bepaalde bevolkingsgroepen wordt de doodstraf sneller toegepast dan andere. Vijfentwintig Koerden werden vorig jaar omgebracht. Ze werden beschuldigd van terrorisme. Ook aanhangers van bepaalde godsdiensten worden harder bestraft. Vooral de Baha’i gemeenschap in Iran wordt vervolgd.

Dit artikel werd herwerkt door Thomas Decreus. Bekijk het originele artikel hier.

take down
the paywall
steun ons nu!