Cultuur, Recensie, Cd-recensie, The war on drugs -

LuisterPost: The War On Drugs: ‘Lost In The Dream’

Het Amerikaanse rockgezelschap The War On Drugs levert met ‘Lost In The Dream’ haar beste plaat af. Een uiterst geslaagde kruising tussen oud en nieuw.

maandag 24 maart 2014 18:46
Spread the love

Een tijd terug werd het ironisch getitelde The War On Drugs – afkomstig uit Philadelphia, USA –  beschouwd als de voormalige band van Kurt Vile. Vile mocht dan de afgelopen jaren meer media-aandacht gegenereerd hebben, toch waren we altijd meer verrast door wat zijn voormalige bandgenoot Adam Granduciel presteerde met The War On Drugs. Zeker op de tweede plaat van de groep Slave Ambient. Nu geeft The War On Drugs hun ex-groepslid nog veel meer het nakijken, want Lost In The Dream is echt een trip om zich eindeloos in te verliezen, een perfecte combinatie van nieuwe klankwerelden en rock. Muziek waaraan je ook hoort dat er haast eindeloos aan gesleuteld werd.

niet voorspelbaar

Adam Granduciel ontpopt zich zo tot een van de origineelste geesten in de Amerikaanse indierockscene. Ook al neemt hij de gitaar als uitgangspunt (en helden als Tom Petty, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Jackson Browne, Bob Seger…), toch vegen de vele lagen elektronica het voorspelbare van de muziek totaal weg. Je hoort verre echo’s van blazers, elektrische orgels, steelgitaar… en stapt zo in het palet van de ambient music.

hecht

Het hele ontstaansproces voor deze plaat besloeg zo’n 15 maanden. De uitkomst klinkt echter hecht en illustreert de eigenzinnige visie van Granduciel beter dan ooit. Favorieten hier ten huize zijn onder meer het epische ‘Eyes To The Wind’ en de instrumental ‘The Haunting Idle’ die herinnert aan wat wijlen John Martyn met zijn echoplex unit deed. Het nummer vloeit over in ‘Burning’, zo weggelopen uit de jaren ’80. Nog een paar uitblinkers: het magnifieke ‘An Ocean in Between the Waves’ en de twee ballads die hij voor het eind bewaart: het titelnummer en het meer dan 7 minuten durende ‘In Reverse’. Lost In The Dream is daarmee The War On Drug’s beste plaat met één uur en één minuut lang ongrijpbare Droommuziek. Beluisteren die handel!

Koen De Meester

Lost In The Dream is nu uit op Secretly Canadian en de band speelt ook op 25/5 tijdens Les Nuits Botanique.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!