Geert Wilders, foto Roel Wijnants, Creative Commons
Opinie, Nieuws -

Wat als een Marokkaan belooft dat hij voor minder Wilders zal zorgen?

Het is een patroon dat blijft terugkeren: Geert Wilders provoceert een hele bevolkingsgroep. Eigenlijk moeten we medelijden hebben met hem. Omdat hij zichzelf als slachtoffer ziet. En omdat hij zijn eigen nonsens misschien gelooft.

donderdag 20 maart 2014 16:55
Spread the love

“Het is je vergeven, Filip De Winter”, zei Bear Grills vorige week in een van zijn video’s waarin hij de voorzitter van het zinkende Vlaams-Belang-schip toesprak. “Het is je vergeven, maar ik vind het vooral erg voor je volgelingen”, vervolgde hij zijn zin, “want die geloven echt dat je meent wat je zegt”. De paradox is dat Bear Grills meer sympathie heeft voor het kiespubliek van Vlaams Belang dan De Winter zelf.

Maar laten we het hebben over de verWintering van de Nederlandse politiek. Gisteren vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en in de politieke hoofdstad Den Haag sprak de geblondeerde Geert Wilders zijn volgelingen toe: “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”

“Minder! Minder! Minder”, riepen zijn volgelingen. Waarop Wilders geruststellend antwoordde: “Dan gaan we dat regelen”. Hij beloofde zijn volgelingen dat hij hun droom zou waarmaken.

Iemand als Geert Wilders kan makkelijk wegkomen met zo’n quasi-genocidaal statement. Hoewel hij alludeert op een etnische zuivering, kan Wilders dat framen in het kader van De Vrije Meningsuiting. Ondanks alles is hij blank en behoort hij dus tot de dominante meerderheid. Hem het stilzwijgen opleggen komt erop neer dat de “moslims” of de “Marokkanen” hebben gewonnen door die “oer-Hollandse” vrije meningsuiting te beknotten.
 
Wilders ziet zichzelf dus als de verdediger van de traditionele Nederlanse waarden tegen het “moslimgeweld” dat “ons” het zwijgen op wil leggen. Wilders die ermee dreigt een bevolkingsgroep uit te roeien, is dus het slachtoffer van die bevolkingsgroep.

Een vrij duidelijk signaal

Laten we het scenario omdraaien. Stel dat ik, Yassine Channouf, voor een groep Marokkanen zou staan en opruiende taal zou uitslaan en vragen of ze minder Wilders willen. Stel dat het publiek “Ja! Ja! Ja!” scandeert. En stel dat ik daarna beloof dat we daarvoor gaan zorgen.

Wie twijfelt er dan aan dat ik een rechtzaak aan mijn been heb voor bedreigingen? Wie gaat mij serieus nemen als ik zeg dat ik mezelf probeerde te integreren en gebruik probeerde te maken van die “oerwesterse” waarde van vrije meningsuiting?

Maar – hoor ik de pientere lezer al roepen – Marokkanen zijn een bevolkingsgroep, terwijl Wilders een specifieke persoon is. Dat klopt, maar Marokkanen zijn ook een specifieke bevolkingsgroep die door een specifieke electorale groep een vrij duidelijk signaal hebben gekregen.

Maar wees gerust, Geert Wilders, ik wens je een heel lang leven toe. Een leven vol afgunst en wrok. Een leven waarin je de karikatuur wordt van de karikatuur die je nu al bent. Een relikwie uit een ver verleden. Het wegkwijnend symbool van een ideologie die meermaals haar failliet heeft aangetoond. Een leven waarin je in een bejaardentehuis naar de wc zal worden geholpen door ene Ali.

Daar gaan we voor zorgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!