Betoging tegen politiegeweld
Betoging, Brussel, Agressie door politie, Internationale Dag tegen Politiebrutaliteit -

Betoging tegen politiegeweld

donderdag 20 maart 2014 10:00
Spread the love

niet beschikbaar

Sinds 1997 geldt 15 maart als een internationale dag tegen politiegeweld. Het initiatief ontstond in Montreal, Canada waar het Collective Opposed to Police Brutality, nog steeds jaarlijks onaangevraagd op straat trekt op deze dag. Meestal loopt de situatie daar uit de hand. In 2000 werden in Zwitserland 2 tieners gedood door de politie. Deze dag is dan ook ondertussen in heel wat landen overgenomen, vooral in Europa.

In België is het het derde jaar dat de Campagne Stop Repressie van het JOC (de Franstalige tegenhanger van de KAJ) deze betoging organiseert. De editie van dit jaar kreeg de titel ‘La police frappe, la justice relaxe’. De organisatie van het hele gebeuren is Franstalig, hoewel elk jaar ook meer Vlamingen zich aansluiten. Misschien toch een idee volgend jaar voor de Nederlandstaligen om ook een megafoon mee te nemen en te speechen op het einde.

Er kwamen ongeveer 500 mensen opdagen. Het publiek bestond uit linkse organisaties (oa. SAP, LSP, JAK,  ..), migrantenjongeren en anarchisten (oa. CNT, Collectif Alternative Libertaire Bruxelles), maar het initiatief werd door een veel ruimere groep van organisaties ondertekend, zoals: Agir pour la Paix, Ecolo, enz. 

Met leuzes als ‘Police partout, justice nulpart’, ‘Police federal, milice du capital’ en ‘Résistance international contre la violence du capital’ trok de stoet door Brussel langs een vaak verbaasd publiek. Politiegeweld, hier in België? Zeker en vast. Twee dagen later kwam het nog maar eens in het nationale nieuws: (spoorweg-)politie die daklozen mishandelt. Blijkbaar is dat veel aantrekkelijker dan fysiek of psychisch geweld tegen jongeren, betogers of activisten bijvoorbeeld, want die zullen er op de een of andere manier wel zelf omgevraagd hebben …

“De Campagne Stop Repressie van de JOC en de ondertekenende organisaties willen de straffeloosheid van de politie in dossiers van geweld aanklagen alsook de medeplichtige stilte van de gerechtelijke en politieke wereld.”, aldus de organisatie.

De betoging verliep zonder incidenten in een goede en strijdvaardige sfeer en sloot af met enkele toespraken en getuigenissen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!