Minister van Volkgsgezondheid Adonis Georgiadis probeert microfoon te heroveren
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, EU-voorzitterschap, Volksgezondheid -

Toespraak in kader van “Greek Presidency In London” onderbroken in Imperial College

In het kader van een lezingenreeks "Greek Presidency In London" die het Griekse EU-voorzitterschap luister moest bij zetten, zou de Griekse minister van Volksgezondheid Adonis Georgiadis op 16 maart een lezing geven in Imperial College in Londen met de titel: “Turning the tide: The difficult path from deep crisis in the EU to the Greek Presidency, and the path ahead”. De minister werd onderbroken door jouwende Griekse studenten.

dinsdag 18 maart 2014 10:26
Spread the love

De boodschap die de Griekse regering wil uitdragen sinds Griekenland het EU-voorzitterschap waarneemt, is er één van succes. De periode van memorandums (strikte navolging van de leenovereenkomst onder toezicht van de trojka) loopt in april of mei normaal gezien af. Volgens premier Samaras zou het land dan eindelijk weer op eigen benen kunnen staan. Lezingen met titels die bol staan van optimisme, moeten bewijzen dat het beter gaat met Griekenland. De Grieken zelf geloven er weinig van. De cijfers lijken hen gelijk te geven.

In 2009 stond de overheidsschuld nog op 120 procent van het Griekse BNP. In 2014, na het volgen van het trojka-recept, staat de teller op ongeveer 170 procent. Na de haircut van februari 2012 is de schuld weer opgeklommen tot 360 miljard euro. In 2009 waren er 400.000 werklozen. Op vijf jaar tijd zijn er 1 miljoen werklozen bij gekomen. Dat zijn er dus 200.000 per jaar, of gemiddeld 548 elke dag gedurende vijf jaar lang. 34 procent van de Grieken leeft onder de armoedegrens. In 350.000 huizen is de elektriciteit afgesloten omdat de bewoners de rekeningen niet meer kunnen betalen. 270.000 gezinnen vrezen dat ze in 2014 hun huis zullen worden uitgezet omdat ze hun leningen bij de bank niet langer kunnen afbetalen.

In de volksgezondheid is de situatie bijzonder schrijnend, zoals De WereldMorgen eerder al heeft beschreven. Toch was het de minister van Volksgezondheid die geacht werd om op zondag 16 maart de loftrompet af te steken over het gevoerde beleid. Nu studeren er heel wat Grieken in Londen, dat is traditioneel altijd al het geval geweest. De meesten onder hen zullen een job zoeken en vinden in het Verenigd Koninkrijk, want in Griekenland wacht er hen enkel een waterkansje op een job, wat hen in het beste geval een salaris van 586 euro bruto per maand oplevert. Zij zullen zich dan voegen bij de meer dan 120.000 jonge verstandige krachten die Griekenland verlaten hebben sinds het uitbreken van de crisis.

Adonis Georgiadis zal zich de lezing wellicht lang heugen:

De reactie van de minister op de vele radio- en televisieprogramma’s waar hij bijna dagelijks te gast is, was voorspelbaar. Hij beweerde dat de sabotage van zijn lezing het werk was van leden van SYRIZA. Als we de minister mogen geloven, heeft SYRIZA vertakkingen in heel Europa en misschien wel tot in Venezuela of Noord-Korea.

De Griekse documentairemaakster Zoe Mavroudi is in ieder geval geen lid van SYRIZA. Er was afgesproken dat ze een toespraak zou houden nadat de Griekse minister klaar was. Maar gezien hij zijn toespraak niet kon afwerken, liet hij haar aan het woord. Haar toespraak, in onberispelijk Engels, maakt melding van de cijfers die hier ook al een keer zijn aangehaald:

Mavroudi maakt in haar toespraak melding van het feit dat de minister het boek “Jews, the whole Truth” verkoopt. Dat behoeft wat uitleg. Voor hij minister werd in het kabinet van premier Samaras, was Adonis Georgiadis een boekenverkoper op televisie. Tijdens zijn verkoopspraatjes nam hij steevast politieke posities in die hem in de schoot van de extreem-rechtse partij LA.O.S. deden belanden. Daar werd hij salonfähig gemaakt en toen Nea Dimokratia in 2012 dreigdde de duimen te moeten leggen voor SYRIZA, besloot Antonis Samaras om de meest populaire parlementsleden van de extreem-rechtse partij in zijn eigen partij op te nemen.

Het boek “Jews, the whole Truth” is geschreven door Konstantinos Plevris, een notoir Holocaustontkenner. Plevris heeft in 1965 de partij 4 augustus opgericht, een partij die de Griekse dictator Ioannis Metaxas verheerlijkte. De partij kan worden gezien als een incubator en directe voorloper van Gouden Dageraad. De zoon van Konstantinos Plevris, Thanos, is advocaat en parlementslid voor de regeringspartij Nea Dimokratia en is adviseur van de partij.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!